Демонстрации в знак на солидарност с иранските граждани в цял свят

В неделя иранците излязоха по улиците за девета поредна вечер, за да протестират срещу смъртта на Махса Амини, която беше задържана по-рано този месец от нравствената полиция на Техеран.

Други протести, организирани в знак на солидарност с иранските жени, се проведоха по целия свят, например в Атина, Берлин, Брюксел, Истанбул, Мадрид, Ню Йорк и Париж.

Демонстрациите избухнаха за първи път на 17 септември по време на погребението на Амини, 22-годишна кюрдка, която почина ден по-рано, докато беше задържана от полицията. Тя беше арестувана на 13 септември за предполагаемо нарушаване на строгите ирански правила за хиджаб.

Семейството на Амини твърди, че тя е била пребита в полицейския микробус след ареста, като е получила няколко удара по главата. Полицията отхвърля тези твърдения, като заявява, че Амини е починала, след като е била откарана в болница, защото е получила сърдечен удар.

Гърция

В неделя гръцката полиция съобщи, че срещу иранското посолство в Атина е хвърлена бомба с коктейл "Молотов".

Полицията съобщи, че няма нанесени щети.

Ден по-рано около 200 души се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина, за да осъдят репресиите на Иран срещу протестите, предаде АФП.

Протести в Гърция

Англия

През изминалите дни в Лондон пред иранското посолство избухнаха бурни улични демонстрации.

Протестиращите са хвърляли камъни по полицията, докато са се опитвали да влязат в посолството на Иран, съобщиха властите. Петима протестиращи са били арестувани, съобщи полицията.

Франция

В Париж беше използван сълзотворен газ и тактики за борба с безредиците, за да попречи на стотици хора да се отправят на шествие към посолството на Техеран, съобщиха репортери на АФП и очевидци.

Около 4 000 протестиращи се бяха събрали за втори ден в Париж, за да протестират срещу смъртта на Амини. Демонстрацията започна мирно на площад "Трокадеро" в центъра на столицата Париж. Някои демонстранти скандираха "Смърт на Ислямската република" и лозунги срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей. Една от жените в тълпата държеше и табела, на която на френски език пишеше: "Аз съм Махса Амини".

Когато обаче протестиращите се приближиха до иранското посолство, полицията в пълно въоръжение срещу безредици, подкрепена от редица микробуси, блокира пътя им. Полицията изстреля сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Проправителствен протест в Иран

В Иран протестите ескалираха.

Базираната в Осло организация "Права на човека в Иран" (IHR) разпространява снимки, на които се вижда как протестиращи по улиците на Техеран крещят "смърт на диктатора", след падането на нощта в неделя.

Обединението на основните ирански учителски синдикати призовава учителите и учениците да проведат първата национална стачка от началото на размириците, като бойкотират учебните занятия в понеделник и сряда в подкрепа на протестите, предаде АФП.

Полуофициалната информационна агенция Фарс съобщи в неделя, че късно в събота в Техеран е бил убит от протестиращи член на Басидж - доброволчески отряд към Революционната гвардия на Иран. Държавната информационна агенция IRNA съобщи, че друг член на Басидж, който от четвъртък е в кома след улични сблъсъци, е починал в неделя в Урмия, провинция Западен Азербайджан. /БГНЕС, АФП

Техеран / Иран