Ден 1 от третия цикъл консултации: На България ѝ трябва работещ НС и редовен кабинет

България има нужда от работещ парламент и редовно правителство, което да даде адекватен отговор на кризите – е основният извод от приключилия първи ден на политически консултации при президента с парламентарно представените партии, предаде репортер на БГНЕС.

Преди връчването на първия проучвателен мандат Румен Радев разговаря с представители на „Продължаваме промяната”, ГЕРБ и ДПС и БСП. Във вторник консултациите продължават с „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

Румен Радев: Едноличната премиерска власт приключи

Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани на изборите, заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с представителите на „Продължаваме промяната”, които предупреди: Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато.

Президентът изрази надежда третият цикъл от консултации за съставяне на правителство тази година да бъде последен.

Кирил Петков: Очакваме да имаме 4 вицепремиери и две нови министерства

„Осъзнахме, че е напълно неотложно да има правителство”, обърна се към президента номинираният за министър-председател на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

„На България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство. Ние сме взели тази отговорност присърце и идеята е в най-близко време да ви представим проектокабинет, базиран на коалиция от четири партии“, каза още Петков. Той отбеляза, че до този момент разговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ преминават абсолютно конструктивно.

„Очакваме да имаме 4 вицепремиери. Очакваме да имаме и две нови министерства“, заяви още съпредседателят на ПП. Той съобщи, че Министерство на икономиката ще бъде разделено и ще има ново на иновациите и растежа. Според изтеклия в медиите проектокабинет това ново министерство ще бъде оглавено от Даниел Лорер от ПП.

Атанасова: Няма да подкрепим ляволибералното управление

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от своя страна заяви, че формацията, която представлява, ще бъде опозиция на ляволибералното управление.

„Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година най-силно по отношение на симпатизантите на ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата формация е втората, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща опозиция. Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояване на демокрацията и спазване на конституцията“, каза Атанасова и добави, че по време на двете служебни правителства кризите са се задълбочили, а не са се разрешили.

Според Даниел Митов заявките за управление в момента показват, че новата коалиция ще променя реалността. „Не е много ясно каква ще е структурата на кабинета, когато стане ясна структурата и имената, ще разберете, че тази коалиция на е четворна, а петорна с участието на президента”, посочи той. Според Митов бъдещата управленска коалиция няма да е четворна, а ще бъде петорна – с участието на президента.

Не съм чувал предложения за отмяна на ветото спрямо Северна Македония. Всичко зависи от това да си пазим националния интерес. Ако националният интерес е запазен, тогава – да. Само че аз не виждам в момента условия за това, заключи Митов.

Карадайъ: Не противоречи на законите на физиката ДПС да подкрепи правителството

Лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ и пред президента, и след консултациите пред медиите, подчерта думата „диалог” – диалогът, който стои в основаната на всичко, за да бъдат преодолени множеството кризи, пред които сме изправени – социална, финансова, здравна, инфлацията.

Тепърва ще видим какво ще предложат като програма и какъв ще е персоналният състав на новия кабинет. Не противоречи на законите на физиката ДПС да подкрепи, отговори той пред медиите относно бъдещия кабинет.

Кадарайъ отклони въпроса за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

Реформа в съдебната система – да, дотолкова, доколкото минава през законодателството, защото законодателният орган е НС. Отговорността за персоналните промени е на компетентните органи.

Нинова: До довечера ще изчистим коалиционното споразумение

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова отказа да говори за нейната роля в бъдещия Министерски съвет и не потвърди дали ще бъде вицепремиер, но назова коректното име на едно от новите министерства.

Министерство на държавните предприятия е абсурд, заяви Нинова и уточни, че в коалиционното споразумение името е изписано Министерство на икономиката и индустрията.

Докато всичко не е окончателно не бихме искали да коментираме, каза още тя. Във вторник на Националния съвет на БСП ще бъдат обсъдени всички въпроси, засягащи състава и структурата на Министерски съвет и министрите и постовете, които ще получи БСП, както и дали тя ще бъде вицепремиер.

Достъп до парламента само със „зелен сертификат”

Политиците и депутати в 47-ото Народно събрание на пръв поглед са положително настроени към предложението достъп до парламента да се осигурява само за лица със сертификат за ваксинация, преболедуване или тест. Въпросът ще залегне като точка на предстоящия във вторник Председателски съвет.

Нашата ПГ в цялост има „Зелен сертификат”, някои от нашите депутати са ваксинирани с трета бустерна доза. За нас е важно да пазим себе си и вас, заяви след консултациите в президентството Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Не е лоша идея в Народното събрание да се влиза само със зелен сертификат, каза и Мустафа Кадарай от ДПС, добавяйки: Така ще дадем пример, че сме отговорни към човешкия живот. /БГНЕС