Ден 2 в парламента: По-смирени, но все още без председател

Втори ден народните представители не могат да изберат председател на 48-ото Народно събрание.

Депутатите преминаха през множество трансформации: оттеглиха кандидатурите си, обсъждаха промяна на критериите за избор на председател, и коментираха членове в Конституцията в търсене на човек, който да обедини залата и да отпуши най-главния орган в държавата.

Не липсваха и закачливи предложения като това бездомното куче, което вчера посрещаше новите депутати на червения килим, да бъде новият председател на парламента, предава репортер на БГНЕС.

И към този момент продължава първото тържествено заседание на Парламента, тъй като по Конституция на него трябва да бъде избран председател. Заради политически спорове и неясноти, вчера депутатите решиха да „спрат часовника“ на заседанието, и то да продължи днес.

Между двете заседания ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ оттеглиха кандидатурите на Росен Желязков и Никола Минчев за поста.

А днешният парламентарен ден започна с трето поред гласуване на кандидатите, като отново нито един от тях не събра необходимите по Конституция гласове за поста.

Това наложи свикването на два спешни председателски съвета, на които лидерите на парламентарните групи отново не успяха да намерят решение да се обединят около една фигура за най-важния пост в държавата.

„Продължаваме промяната“ дори поканиха колегите си от другите партии на открити консултации в зала Изток на Народното събрание, но нито един друг депутат не уважи поканата им. От ГЕРБ контрираха, че Петков и Василев вместо да предлагат решения за хляба на хората, предлагат зрелища.

След обявената от председателстващият заседанието Вежди Рашидов едночасова почивка, която продължи повече от 4 часа, заседанието продължи.

Вече повече от два часа депутатите обсъждат какви трябва да бъдат критериите за избора на председател на 48-ото Народно събрание, след като след поредния Председателски съвет не беше постигнат консенсус кой да застане начело на парламента.

Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ заяви от парламентарната трибуна, че най-важното е да се издигнат кандидати, които имат високо обществено доверие, да имат опит в ръководенето на парламента, и да са „неконфликтни личности“. Според него, ако се подходи конструктивно, има шанс да се направи това, което обществото очаква от народните представители. Петков предложи всяка група да помисли или да предложи един или двама кандидати от друга политическа сила. „Призовавам да се вслушате в нашето предложение, да чуем и вашите и да продължим в един конструктивен тон“, обърна се той към народните представители.

Даниел Митов от ГЕРБ контрира, че не е възможно да се приложат предлаганите от ПП критерии. Той подчерта, че политиката е конфликтно поле, а всички народни представители са конфликтни личности, като уточни, че няма нищо по-нормално от това да има политически сблъсък. Митов добави, че не знае кой е прагът, по който минава общественото доверие. „Всички сме хора с високо обществено доверие след като сме тук, след като сме избрани“, заяви той. Десислава Атанасова от партията предложи за председател да бъде избран най-възрастният депутат /Вежди Рашидов, бел. ред./, а зам.-председателите да бъдат излъчени от всички политически сили. „Предлагам отново да се обединим около фигурата на този, който може, макар и формално, да изпълни отчасти изискванията в духа на Конституцията, предлагам ви отново да опитаме „възрастта” да е единственият критерий“, призова Атанасова. Тя се обърна към Кирил Петков с думите, че критерии, които от ПП предлагат, са субективни. „Ако бяха приложени в 47-ото НС, г-н Минчев, който вече има опит, нямаше да бъде избран тогава, т.е. тези критерии не са съвсем съотносими и не могат да бъдат обективни“, каза тя.

Асен Василев подкрепи уважителния тон, който Атанасова зададе, към който би следвало да се придържат всички народни представители, а след това обясни, че причината от ПП да предложат промяна в правилата за избор на председател, е, защото по традиционните правила парламентът не успя да излъчи председател. „Това, което Конституцията залага е най-възрастният сред нас да открие едно почетно заседание и на третия час парламентът да избере председател“. Този парламент, за съжаление, се очертава кратък, смята Василев. „Моят апел към всички тук е да помислим кой е човекът, независимо от партийната принадлежност, който може да направи така, че този парламент да не е загубено време за България“, призова Василев и допълни, че трябва да бъде избран човек, който ще направи този парламент продуктивен.

„Оттегляме Петър Петров от номинацията за председател на НС, но имаме достатъчно подготвени хора и един от тях ще предложим, когато дойде момента“, съобщи пред народните представители Костадин Костадинов от „Възраждане“ и уточни, че следва да бъде приложен критерий кандидати за поста да са лица, които нямат опит, а дори ако е възможно да са и за първи път в НС. „Другият вариант е – отиваме на нови избори и в това няма нищо лошо“, допълни той и каза, че в момента всички депутати не работят, а получават заплати.

„Ще укрепим ли парламентарната република или ще я сдадем? Като че ли има нагласа за избори. Това ми е усещането“, коментира ситуацията от парламентарната трибуна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея "някой се опитва отново да ни пакетира“ – едните статукво, другите промяна. „Г-н Василев, г-н Петков, биха ни заедно, но това, което чух днес не го приемам. Няма да позволя някой да върне на БСП образ в някакво задкулисие. Няма да позволя някой освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа“, обърна се Нинова към бившите си коалиционни партньори. Тя е категорична, че Кристиан Вигенин отговаря на всички критерии за председател на НС и към този момент не оттегля кандидатурата на левицата.

Заради липсата на избран председател и преговорите на контактната група Плевнелиев - Паси с всички парламентарни групи са на пауза.

Едно-единствено нещо обедини всички депутати в Парламента днес, и то е констатацията, че спрямо вчера тонът на разговор е драстично снижен и в пъти по-смирен./БГНЕС