Ден 27: Вятърът на промяната трябва да дойде от самите нас

„Дълго време си мислехме, че трябва да разчитаме на Европа или на някой друг, но сега виждам, че трябва да разчитаме само и единствено на себе си“.

Това заяви за БГНЕС Иван Илчев – един от протестиращите, участващи в 27-ия антиправителствен протест в „триъгълника на властта“ в центъра на София.

Тази вечер в пространството между Президентството, Министерски съвет и сградата на бившия партиен дом отново започнаха да се събират демонстранти, настояващи за оставката на целия кабинет, начело с премиера Бойко Борисов, както и оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев.

Традиционно в началото на протеста прозвуча рок-баладата „Wind of Change“ (Вятърът на промяната) на легендарната група Скорпиънс. „Вятърът на промяната трябва да задуха от самите нас“, смята младият Иван, дошъл да изрази общественото си недоволство.

Според него гражданската енергия не стихва, въпреки че на площада видимо има по-малко хоро от изминалите дни. Той отдава това на отпускарския месец август и прогнозира – през септември ще се разрасне още повече.

„Исканията са си същите. Колкото и да правят рокади и да ни хвърлят прах в очите, чакаме оставката на Гешев, оставката на Борисов и предсрочни парламентарни избори“, категорична е Моника Антонова. Според нея промяната в България минава задължително през нови избори, които да доведат до нов вид представителство.

Протестът протича мирно, полицейското присъствие в центъра на столицата продължава да бъде засилено. Блокирани остават и трите кръстовища в София, на които протестиращите преди дни разположиха палаткови лагери.

Трето денонощие пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" стои и бусът на майките на деца с увреждания от Системата ни убива. Единствените места, през които бусът не може да премине, са блокираните кръстовища, твърдят от полицията.

"Жителите" на палатковите лагери пропускат само линейки.

Пети ден продължава и блокадата на пътя Стара Загора - Хасково. Около 20 души осъмнаха на палатковия лагер в района на старозагорското летище тази сутрин./БГНЕС