Ден 30: Изчистете палатите, а не палатките

Дъждовното време не успя да удави гражданското недоволство, за 30 пореден ден в центъра на столицата се събраха множество недоволни срещу настоящото управление, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите са категорични, че няма да прекратят протестите, докато не получат оставките на правителството, на главния прокурор и не се насрочат предсрочни парламентарни избори. Хиляди отново скандираха „Оставка“ под прозорците на властта.

На един от плакатите се четеше актуалния лозунг „Изчистете палатите, а не палатките“. Гражданите и ораторите от импровизираната трибуна изказаха своето възмущение от днешното премахване на палатките и блокадите от ключови кръстовища в столицата и страната. Сред участниците в протеста са лидерите на „Демократична България“ - Христо Иванов и Атанас Атанасов, а също така и организаторите на протеста „Отровното трио“ - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Минеков.

"В 18.00 часа по БНТ домашният любимец на Иван Гешев излъга, че ние сме призовавали за насилие. Това е пълна лъжа", каза проф. Минеков и призова Емил Кошлуков да дойде на митинга. Гражданите скандираха "Оставка". Известният скулптор обеща да бъдат изхвърлени както премиерът Борисов, така и Гешев.

Рано тази сутрин полицията премахна блокадите на три централни кръстовища в София – на Орлов мост, на Ректората и при президентството. Бяха задържани 12 души, които бяха освободени малко по-късно. Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи по-рано, че на Коалиционния съвет е обсъдена ситуацията и е взето това решение. От СДВР призоваха протестиращите граждани да не правят нови блокади на кръстовищата.

Антиправителствени демонстрации се провеждат във Варна, Пловдив и други големи градове. /БГНЕС