Протестиращите направиха общо моление на Орлов мост на връх Голяма Богородица

Ще ви изритаме и ще ви забравим завинаги. Няма да отстъпим – нашият ход е само напред, а техният назад. Това казаха от трибуната на протеста ораторите от „Отровното трио” проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, предаде репортер на БГНЕС. За 38-и пореден ден граждани са по улиците и площадите на София и други градове в страната, за да изразят негодуването си срещу управляващите. Хората искат оставка на премиера Борисов, оставка на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев и незабавни избори – честни, както и дистанционно и машинно гласуване. Протестиращите не са съгласни с оповестените в петък от премиера обещания за рестарт и нова Конституция, както и свикване на Велико Народно събрание от настоящия парламент. Според тях с хода си Борисов цели печелене на време. В София недоволните започнаха да се събират в т.нар. „триъгълник на властта” около 19 часа. Точно в 20 часа, „Thunderstruck” на рок величията AC/DC даде тон на антиправителствения протест. Не искаме зависими хора да ни управляват, г-н Борисов. За това – оставка, заяви от трибуната на протеста и Виктор Лилов.

„Отровното трио”, които по-рано разпространиха свое изявление, в което заявиха, че кабинет, обслужваш мафията, не може да гарантира почтеност, прочетоха и на площада написаното в три точки. Няколко минути след 21 часа, протестиращите тръгнаха на марша си към Орлов мост. Там блокадата остава. При пристигането си на Орлов мост гражданите запалиха свещ за днешния християнски празник - Голяма Богородица. Отец Дионисий, който е сред често срещаните лица на протеста, предложи всички да направят общо моление на ключовото кръстовище, а след това го поведе на мегафона. По време на молението две линейки линаха през кръстовището.

Палатките и шатрите пред Министерски съвет също остават. Блокада има и пред Ректората на Софийския университет. Освен в столицата, голям протест тази вечер има във Варна. Там хората блокираха с палаткови лагери две кръстовища. В морската столица е адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио, който призова недоволните в морската столица да не се отказват от исканията си. В центъра на Русе пък хората се събраха на мълчалив протест, а в Пловдив пяха революционни песни на улицата. /БГНЕС