Ден 43: Изненади, контрапротести, "омлет" за МВР, метъл концерт

В 43-я ден на антиправителствените протести демонстранти продължават да настояват за оставката на правителството и оттегляне на главния прокурор. И днес протестиращи се събраха при фонтана на Президенството, за да изразят недоволството си от правителството, което отказа да подаде оставка, вместо това предложи нова Конституция. https://www.facebook.com/NewsBGNES/videos/348208496189685/ След призиви от трибуната, протестиращите се отправиха на шествие към сградата на Министерството на вътрешните работи за "омлет по милиционерски". Вътрешното министерство бе замеряно с яйца, домати и тоалетна хартия. След акцията пред МВР, протестиращите продължиха към Орлов мост, където бяха посрещнати от детметъл концерт на младежи. Остават блокирани три възлови кръстовища в столицата – при Ректората, при площад „Независимост“, и при Орлов мост.

Вчерашната демонстрация премина спокойно, нямаше напрежение с полицията, нито пък нови блокирани кръстовища, шествието дори не стигна до бул. „Ситняково“. Иначе, днешният протестен ден започна с блокада-изненада на сградата на КПКОНПИ. От Орлов мост шествието, водено от представители на "БОЕЦ", стигна до сградата на Антикорупционната комисия, чийто председател е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Недоволните настояваха за среща с бившия обвинител номер едно, за да му връчат оставката като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и да му потърсят отговорност за липсата на реакция по техни сигнали, свързани с къщата в Барселона, “Апартаментгейт” и др. Протестиращите залепиха надписи “Офис на Пеевски” върху фасадата на сградата.

Жандармерията, която охраняваше сградата първоначално обеща да пусне двама представители на протестиращите да се срещнат с Цацаров, но след като искащите оставка не допуснаха служители да влязат в сградата и замериха сградата на Комисията с яйца полицията се отметна от поетия по-рано ангажимент. А яйцата полетяха към сградата, след като охраната поиска да бъде махната блокадата. Това ядоса протестиращите и те заявиха, че никой не може да им поставя условия, защото сега те поставят условията. В 43-ия ден от началото на протестите и организаторите на демонстрациите – „Отровното трио“, публикуваха в профила си във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Хаджигенов. Целта й бе финансово да се подпомогне протеста.

Малко над 65 хил. лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 хил. 570 лв. С тези над 17 хил. лева се твърди, че са били закупени – палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси. Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет. От “Отровното трио твърдят, че върху сумата ще бъде платен законно дължимия данък“. Паралелно с тазвечершните антиправителствени митинги и шествие до Орлов мост се проведе и контрапротест срещу протестите. Граждани се събраха на мирен митинг в градинката на площад „Възраждане“ в столицата, за да поискат спиране на протестните действия в София.

„Не всички са против правителството“, заявяват участници в събитието, които се обявяват срещу продължаващите антиправителствени протести, както и срещу искането за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Участниците в митинга настояват блокадите на възлови кръстовища, които от седмици затрудняват движението в центъра на София, да спрат, определяйки действията на протестиращите като вандалски и хулигански, с които се нарушава обществения ред.

Гражданите събират подписка и са адресирали молба до началника на Столичната дирекция на вътрешните работи и кмета на София Йорданка Фандъкова, с която искат „прекратяване и недопускане в бъдеще на подобни действия“. За по-малко от 24 часа контрапротестиращите са събрали 5 000 подписа, като петицията е публикувана и в интернет пространството, а желаещите да я подкрепят могат да се разпишат и пред сградата на СДВР. Участниците в контрапротеста се заканват всяка вечер да бъдат на кръстовището при Румънското посолство, за не позволяват то да бъде блокирано от антиправителствени демонстранти. /БГНЕС