Ден 93: Протестът не стихва, готви се ново Велико въстание

Антиправителствените протести не стихват вече 93 дни, предаде репортер на БГНЕС.

В центъра на столицата гражданите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и свободни избори.

Поредно Велико народно въстание ще се проведе на 100 ден. Това съобщи адвокат Николай Хаджигенов.

“Ако утре завали сняг, аз пак ще съм тук. Няма да им простим, до последно“, обеща проф. Велислав Минеков, който е част от „Отровното трио“. Според него настоящите „управляващи дори не са хунта, а улична сган“.

Проф. Минеков цитира данните от последните допитвания до общественото мнение. Според тях доверието в българския парламент се е сринало до 7%. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов /1996-1997 г./ доверието в НС е било три пъти по-голямо – 20%.

Доверието в прокуратурата е 12%. „Това са 12% напълно отчаяни хора в България“, каза проф. Минеков.

„70% подкрепят протеста. Тези числа ще се увеличават в наша подкрепа. Благодарение на вас“, категоричен е известният скулптор.

Той разкритикува икономическите мерки на управляващите, които си купуват гласове и време, но за сметка на българските данъкоплатци с изтегления неотдавна нов дълг от 5 милиарда лева.

„Не трябва да им даваме спокойствие и нека да им пожелаем оставка“, завърши проф. Минеков, своето изказване.

Арман Бабикян заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани". "Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!", категоричен е той.

Протестиращите скандират „Оставка“ вдъхновени от речите на „Отровното трио“.

Марти, който е дошъл на протеста, заяви, че той е тук, за да се „присъедини към хората, които вече 93 дни пишат историята“. Според него „непримиримостта и непреклонността правят хората, които са се събрали на площада, велики“.

„Няма да се откажем каквато и да е цената, колкото и заплахи да има към нас“, каза друг от участниците. /БГНЕС