Ден на отворени врати в президентството и празнична програма в НВИМ

На 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, Администрацията на президента ще отвори врати за граждани, желаещи да се запознаят с работата на институцията.

Традиционно Националният военноисторически музей (НВИМ) посреща празника със специална програма и вход свободен за постоянната си хронологична и външната експозиция.

В 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости на "Дондуков" 2.

До 16.00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков“ 2, Огледалната зала, президентската библиотека. Кабинетите на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова също ще бъдат отворени за посещения.

На „Дондуков“ 2 ще бъдат изложени знамена светини на Българската армия, униформи на Националната гвардейска част, както и изложба със снимки, посветени на българските военнослужещи, на фотографа Вяра Йовева. Гостите ще могат да видят и ордените, които държавният глава връчва, както и подаръци, получени при негови визити.

Служители на администрацията ще запознаят групите от посетители с дейността на институцията.

Гостите на Националния военноисторически музей ще имат възможност да разгледат подготвената специално за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на Армията. Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата ще бъдат представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника ще бъде пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.

Атракциите с военен характер ще продължат в 12 часа с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново ще е приготвена от военен готвач в полеви условия, този път обаче посетителите на Музея ще видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на всички посетители от 14.30 до 15.30 часа ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово. /БГНЕС