"Денят на пчелите" радва малки и големи в столичния Южен парк

Еднодневен фестивал на пчелата радва малки и големи посетители в столичния Южен парк.

Инициативата има за цел информира хората за ключовата роля на пчелите и опазването им, предаде репортер на БГНЕС.

Интересна програма и тематични работилници за деца и техните родители прави празника още по-интересен. Специални гости са артистите от куклен театър “Мариета и Марионета” и Детската вокалната група “Мечо Пух”. В литературно четене пък ще участва Цветелина Цветкова, популярна като автор на книгите “Лейди Гергана”.

Стефания Караиванова, организатор на феста разказа, че за втора поредна година от „ Истински мед“ са тук, за да помогнат на пчелите и за подкрепа на пчеларите, като идеята е този фестивал да се превърне в семеен празник.

„През последните няколко години има все повече и повече напредък, много хора се интересуват от пчелите, искат да подкрепят пчеларите именно за това е „Истински мед“ и програмата „Осинови кошер“ не спира да расте. Има все повече осиновители и хора, които се интересуват и искат да помогнат“, каза тя.

Тя посъветва хората, които се занимават със земеделие, да не използват вредни пестициди и химикали, тъй като те много сериозно вредят на пчелите и са причини за масов мор сред пчелите. Българските производители могат да бъдат подпомогнати и като купуваме истински и качествен мед от пчелари, които познаваме и на които имаме доверие, за да може семейството ни и ние да сме сигурни в меда, който консумираме вкъщи. А българският мед е сред най-качествените в Европа.

Антон Стефанов е трето поколение пчелар, участва във фестивала за втори път, и е част от кампанията „Осинови кошер“. „Радвам се, че има много млади хора, които се насочват в тази област и имат хъс и желание да правят това, което е много похвално“, каза той.

За да опазим пчелите, е важно да пазим природата като цяло, това ще осигури повече растения, които да отделят нектар. „За да бъдеш пчелар, се изискват много знания. Първо трябва да си прочел доста неща, за да започнеш да се занимаваш с тази професия. Иска много любов, човек трябва да бъде отдаден на нея. „ Пчелите са най-съвършените животни имат страхотна организация, във всяка една ситуация реагират и оцеляват милиони години, така че можем да взимаме пример от тях, както в организационно отношение, така и в трудолюбие", каза експертът.

Фестивалът продължава до 18:00 ч./БГНЕС