Дендиас: Гърция и Македония имат общо бъдеще и път

Гърция дава пълна и силна подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС и се стреми към пълно прилагане на Договора от Преспа и засилване на двустранното сътрудничество, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас на съвместна пресконференция в Скопие с македонския си колега Никола Димитров.

„Радвам се, че съм тук, при първото си посещение в съседна Северна Македония, която скоро ще стане партньор на Гърция в НАТО и кандидат за ЕС. Сигурен съм, че скоро ще започнете преговори за присъединяване. Вие имате пълната подкрепа на Гърция“, каза Дендиас.

Той отбеляза, че има драстично подобрение на двустранното сътрудничество, което продължава да се развива с акцент върху икономиката, военното сътрудничество, инвестициите, инфраструктурата.

Двустранните отношения преминават през Договора от Преспа, каза Дендиас. Има напредък в неговото прилагане, но има забавяния в някои сегменти, които трябва да бъдат коригирани.

Гръцкият дипломат №1 каза, че разбира разочарованието от отлагане на определяне на датата за начало на преговорите на Скопие с Брюксел. Той допълни, че началото на преговорите ще бъде сериозна крачка напред и това е основна цел на Гърция.

Никола Димитров посочи, че се очаква скоро да се проведе първата сесия на Комисията за запазени марки, както и среща на експерти по откриването на нови гранични пунктове между двете страни и комисията по исторически въпроси.

На въпрос дали Договорът от Преспа може да бъде оспорван в двете страни, Дендиас каза, че позицията на настоящото гръцко правителство е, че работата е свършена и трябва да бъде изпълнена изцяло.

„С днешното ми посещение с Димитров задълбочаваме и разширяваме сътрудничеството си. Двете държави имат взаимна изгода. Трябва да погледнете картата, за да я разберете. Имаме общо бъдеще и път, ако го гледаме добросъвестно“, добави гръцкият външен министър.

Според него има известно забавяне в изпълнението на Договора от Преспа, което те обсъдили с Димитров. Той посочи, че има документ за наблюдение на изпълнението, както и че има посланик, който отговаря за мониторинга на плана за действие за прилагане на споразумението.

„Имаме стратегическа, дългосрочна цел - влизането на Западните Балкани в ЕС при условие на прилагането на европейските ценности. Услуга не може да се направи на никого. Както ние преминахме този труден тест, така трябва да бъде с всички страни кандидатки. Северна Македония е в много по-лесно положение от нас, защото има искреното сътрудничество и подкрепа на някой, който вече е преминал успешно този път“, каза Дендиас.

След разговора си с Димитров Дендиас беше приет от президента на Македония Стево Пендаровски.

От Скопие Дендиас отпътува за Тирана, където ще изрази подкрепата си за пострадалия от разрушително земетресение албански народ. /БГНЕС