Дендиас: РСМ да прилага изцяло Преспанския договор

Гърция обвини РС Македония в нарушаване на Преспанския договор. Скопие твърди, че договорът важи само за тези, които получават пари от държавата.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писмо до своя колега Буяр Османи по повод участието на РС Македония в Европейското първенство по футбол с искане за пълно и последователно прилагане на Договора от Преспа, но и използването на съкращението "NM" (СМ) или "RNM" (РСМ) вместо "MKD" (МКД), съобщиха гръцки дипломатически източници.

Дендиас пише в писмото, че въпреки че в Договора, както е предвидено в член 1, параграф 3, точка „е“, кодът за името Северна Македония в Международната организация по стандартизация (ISO) остава "MKD", „използването на конкретната абревиатура от ЕВРО 2020 не може да бъде прието от Гърция“.

Същите източници добавят, че в рамките на международната практика за пълно прилагане на споразумението, както и опитите за поддържане на положителна динамика в двустранните отношения, „Северна Македония трябва да използва съкращение, съответстващо на нейното име, като „NM“ (Северна Македония) или алтернативно „RNM (Република Северна Македония)“.

Освен това в писмото Дендиас подчертава, че въпросът трябва да бъде решен чрез промяна на името на Футболната федерация, но също така иска Османи да се намеси, за да разреши тези въпроси в рамките на добросъседските отношения.

От думите на Османи стана ясно, че футболната федерация на страната не получава пари от държавата и по тази причина Преспанският договор не важи за нея.

„Преспанското споразумение обхваща институции, които получават държавни пари. Тъй като ФФМ не получава такива пари, тя не е длъжна да се нагоди спрямо клаузите на този договор. Търговските марки са ясно дефинирани там: кодът е MKD“, заяви външният министър Буяр Османи.

Преспанският договор беше сключен в началото на лятото на 2018 г. от премиерите на двете страни Зоран Заев и Алексис Ципрас. Той сложи край на дългогодишния спор за името между Скопие и Атина. Македония прие да се нарича Република Северна Македония. Договорът с Гърция, както и Договорът за добросъседство с България, който бе подписан през август 2017 г., откриха пътя на РСМ за членство в НАТО. /БГНЕС