Дендиас: Ще се опитаме да улесним уреждането на различията между Скопие и София

Като държава, която поддържа приятелски отношения с България и Северна Македония, ние ще се опитаме по всякакъв начин да улесним уреждането на техните разногласия, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас в интервю за "Юронюз”.

Гръцкият външен министър повтори подкрепата на Гърция за европейската перспектива на региона.

„Следвайки програмата от Солун, Гърция е силен поддръжник на европейската перспектива на Балканския полуостров и, разбира се, на Западните Балкани, и особено в конкретния случай на Северна Македония и Албания. И като държава, която поддържа приятелски отношения с България и Северна Македония, ние ще се опитаме по всякакъв начин да улесним разрешаването на техните разногласия. И съм сигурен, че всеки ще оцени това", каза Дендиас.

На въпрос дали Гърция ще предприеме конкретни инициативи, гръцкият външен министър отговори, че "инициатива е много силна дума" и добави, че те са приятели с всички и се опитват да помогнат на всички.

"Но трябва отново да кажа, че трябва да видим общата картина и голямата картина е бъдещето на Балканите в Европейския съюз," каза гръцкият външен министър в интервюто./БГНЕС