Дендиас: Турция иска да възроди Османската империя

Турция се опитва да върне часовника на историята назад и да възроди Османската империя, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас след разговори с френския външен министър Катрин Колона в Атина. Изявленията на Дендиас бяха разпространени от информационната служба на гръцкото външно министерство.

Колона посети Анкара преди посещението си в Атина.

В изявленията си след разговорите Дендиас обърна значително внимание на Турция. Той благодари на Колона за информацията за контактите ѝ в Турция.

"Напълно споделям позицията, която изразихте пред турския ни колега, че не трябва да има ескалация и засилване на реториката. Но със съжаление трябва да кажа, че турските официални лица ежедневно правят скандални изявления срещу Гърция, срещу гръцкия народ, срещу моето правителство", каза Дендиас.

"Появяват се карти, на които гръцките острови са обозначени като турски. Турската страна твърди, че тези острови са под гръцка окупация. През цялото време се твърди, а съвсем наскоро, докато мисля, че все още бяхте в Турция, че "те могат да дойдат внезапно през нощта", т.е. да нахлуят на тези острови. И бих искал да ви напомня, че на островите в Егейско море се намира най-големият десантен флот в Европа и пълноценна турска армия", каза гръцкият външен министър.

"Турция заплашва Гърция с война, срещу нас ще бъде повдигнато обвинение, ако приложим правата, произтичащи от международното право и международното морско право", каза Дендиас.

Той обвини Турция, че ежедневно нарушава гръцкия национален суверенитет.

"През тази година са извършени 6100 нарушения на националното въздушно пространство, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушения на териториалните ни води. Не мисля, че като опитен дипломат някога сте се сблъсквали с толкова много нарушения по цялата планета - каза Дендиас.

Той заяви, че Турция е нахлула и на територията на европейска държава - Кипър, не прилага санкции срещу Русия и използва имиграцията като инструмент.

"Ние сме наясно, че действията и изявленията на турската страна са неприемливи, нечувани, осъдителни, но не се страхуваме и не се плашим. В дългата ни история сме се сблъсквали с много по-сериозни заплахи. Напълно отхвърляме тези неоосманистки атаки", заяви Дендиас.

Той заяви, че Гърция винаги се застъпва за конструктивен диалог, основан на международното право, и очаква съюзниците и партньорите ѝ да подкрепят очевидното.

Дендиас отбеляза, че както външнополитическият представител на ЕС, така и чешкото председателство на ЕС са направили изявления, в които се коментират абсолютно негативно "неприемливите, възмутителни турски позиции от последните няколко дни и отношението на Турция като цяло".

Помолен да коментира изявленията на турския президент по време на посещението му в Босна, че "това, което каза, не е сън и ако турците казват, че могат да дойдат внезапно през нощта, те имат предвид, че могат да го направят", Дендиас заяви, че все още не е видял последните изявления на президента Ердоган и иска да се запознае с целия текст.

"Но е факт, че през последните дни турската страна прави все по-скандални и неприемливи изявления. Самият факт, че се споменава окупацията на гръцките острови, говори за нивото на турските изявления. Гърция винаги се позовава на международното право и международното морско право и действа въз основа на тях. Но бих посъветвал всички, които мечтаят за нападения и завоевания, да помислят три-четири пъти. Достатъчно е да защитим родината си, териториалната си независимост и целостта си. И ние сме абсолютно уверени в нашите съюзи и в позицията на нашите партньори", каза Дендиас./БГНЕС