Дендиас: Войната в Украйна трябва да спре незабавно

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас призова войната в Украйна да бъде прекратена незабавно, напълно и без никакви условия, като се обърна към участниците в телеконференцията на разширения постоянен съвет на ОССЕ по повод годишнината от началото на руското нападение срещу Украйна, предаде агенция AMNA.

"Това, което искаме, е войната да спре незабавно, напълно и без никакви условия, защото това е единственият начин да започне истински диалог. Диалог, основан на основните принципи на Устава на ООН и на Заключителния акт от Хелзинки", обясни Дендиас и уточни, че международното право е "крайъгълният камък на международния ред и преди всяка провокация, неговото спазване и прилагане е единственият начин".

По отношение на позицията на Гърция Дендиас подчерта, че Гърция е осъдила войната в Украйна от първия миг, и уточни, че "гърците не изпитват враждебни чувства към руския народ. Нещото, срещу което се противопоставяме, е ревизионизмът и създадената трагедия. Гърция и нейните съюзници ще продължат да подкрепят Украйна, докато трае тази ирационална война"./БГНЕС

Атина / Гърция