Деница Сачева: Няма закон, позволяващ вмешателство на държавата в семейството

Няма закон в България, който да е създаден с цел на грубо вмешателство на държавата в семействата и в отглеждане на техните деца. Нито Законът за социалните услуги, нито който и да е друг закон е такъв.

Това заяви министърът на труда и социалните услуги Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Сачева разговаря с представители на протестиращите срещу ЗСУ

Законът за социалните услуги има за цел да подобри качеството на социалните услуги, да направи така, че работещите в социалната сфера да имат стандарти за качество, да имат възможности за социално развитие, възможности за по-добро възнаграждение. Законът цели да направим така, че по места, където няма социални услуги, а има нуждаещи се, да могат да ги получат. И не на последно място Законът за социалните услуги не може да замести Законът за социалното подпомагане. Паричните помощи не са обект на този закон, коментира Сачева.

По-рано днес парламентът гласува и отложи с 6 месеца влизането в сила на закона, който трябваше да заработи от 1 януари 2020 г..

Ние не бихме искали държавата да се разглежда като репресивен орган или социалните работници като морална полиция. Напротив, ние се опитваме да покажем, че социалната система работи за хората, каза още Сачева.

Тя даде заявка, че е готова да се работи за промяна на остарели дефиниции по отношение на ролята на социалните работници при бракоразводно дело или при родителски конфликт.

Социалният министър смята за правилно днешното решение на Народното събрание за отлагане влизането в сила на Закона за социалните услуги с 6 месеца, защото според нея по този начин диалогът ще излезе извън София и повече граждани ще се включат в разговорите по темата за семейните политики.

Запитана истина ли е това, че дете може да бъде изведено от семейство само с административно решение, Деница Сачева каза: Няма такава практика. В случаите, когато има насилие или когато е застрашен животът на детето, тогава децата се извеждат от социалните работници, но това трябва да бъде потвърдено от съда. Безконтролно извеждане на деца от семейства, без това да е препотвърдено от съда, такова нещо няма и не се и въвежда със Закона за социалните услуги, а и не се третира от него.

В случаите на сериозни проблеми с насилие и застрашаване на живота на дете, тогава социалната система трябва бързо да реагира и детето трябва да бъде настанено в най-близкия кръг – баба, леля и т.н. След това се чака съдът да препотвърди. Тези случаи се третират от Закона за закрила на детето.

Когато има риск за едно дете, на първо място се търсят близки и роднини. Едва, когато има отказ, тогава се преминава към приемно семейство, повтори социалният министър.

Случаят в Кардам, където майката избяга, е подобен пример.

В заключение Деница Сачева каза, че няма задължителни услуги, за всичко трябва да се вземе както мнението на родителите, така и мнението на детето. /БГНЕС