Деница Сачева: Предложеното от Борисов е огледален образ на улицата

Предложението на Борисов на практика е огледален образ на всички искания на парламентарната опозицията и на улицата. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Всичко, което искат хората – промяна, рестарт, нова Конституция, Велико Народно събрание, промени в броя на депутатите, промени в съдебната власт – това предлага Борисов, посочи министърът.

Според нея било лесно да се замерят институциите с яйца и домати. Но нека да чуем кой какво предлага. Проблеми има по всяко време, не само по избори. Така че ако хората имат решене на проблемите, нека ги кажат, призова Сачева.

По повод думите на президента Радев, отправени от Шипка в събота, министърът смяна, че президентът дава ход на личните си чувства, на личната си битка, която води с премиера. Президентската институция трябва да търси начини за излизане от кризата, а не непрекъснато да насажда омраза и да развява юмруци, заяви Сачева.

Според нея макар и военен, позицията на Радев трябва да е повече миротворческа.

Никога не сме имали притеснения от служебен кабинет. Въпросът е кой е в него, каза още тя.

Наскоро Стратегическият съвет при президента представи един свой доклад. Хората, които бяха около президента Радев, това ли би бил служебният кабинет, запита Сачева и продължи: Александър Малинов ли е бъдещият служебен премиер? Адвокат Шейтанов ли е бъдещият служебен социален министър? Г-н Еленко Божков се опита да направи почти терористичен акт в метрото на София, припомни Сачева.

Деница Сачева съобщи още, че 37% почти е сивият сектор в момента. Откакто започнахме да подкрепяме работодателите с 60% много работодатели предпочета да излязат на светло и да получават пари от държавата.

Тя бе категорична, че откакто управлява ГЕРБ БВП е нараснал. Движение напред категорично има, посочи Сачева.

170 хиляди работни места бяха запазени до момента с първия дизайн на мярката 60/40. Просто казано в момента безработицата е 7,9% иначе щеше да бъде 14%.

В момента мярката действа по втори дизайн – 17 хиляди души са подкрепени, повече в момента получават пари преработващите компании.

Очакваме в началото на септември да пуснем указанията за семейна помощ, от която ще могат да се възползват родители, чиито деца не посещават училище или детска градина поради евентуално затваряне или карантина на учебно заведение. За тази мярка има подоходен тест.

Родителите ще могат да получават 610 лв. месечна помощ за периода, за която е затворено конкретното училище, клас или паралелка, обясни социалният министър.

Според нея PCR тестовете за децата трябва да бъдат безплатни за всички.

Редно е тестовете за децата – и за контактните, да бъдат безплатни и да се заплащат от НЗОК, посочи още Сачева и каза, че в момента се изработват указанията. /БГНЕС