Деница Димитрова: Деца умират заради фалшивите обещания на Кацаров

„Искам единствено този кошмар да свърши. Не искам друго. Искам децата на България да бъдат здрави, не искам повече да чувам за смъртни случаи на малки деца, които са можели да бъдат спасени. Аз съм майка и ми е много трудно да го приема“.

Това заяви за БГНЕС Деница Димитрова, майка на трансплантирано дете в болница „Лозенец“.

Тя е администратор на група за трансплантирани и оперирани деца в болница „Лозенец“. Групата е създадена в социалната мрежа, след като чернодробните операции на деца в България бяха прекратени.

Тези животоспасяващи операции спират след отстраняването на предишния директор на болницата проф. Любомир Спасов.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов с мотива, че са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство.

„Вече няколко месеца не се извършват трансплантации след всичко, което се изговори. Абсолютно нищо не се доказа, потърпевши са децата“, подчерта Деница Димитрова.

Тя отбеляза, че откакто този вид операции са спрели, две деца са починали. Едното от тях не е дочакало трансплантацията, а другото е починало два дни след нея.

Според Димитрова има няколко варианта за справяне с кризисната ситуация.

„Единият от вариантите е да върнат проф. Спасов, не като директор, а да върши работата, в която е най-добър – да спасява деца и животи. Другият е да извикат някого от чужбина или да започнат да обучават хора“, посочи тя.

Нищо от това за момента не се прави.

„Новият директор на болница „Лозенец“ доц. Горнев каза, че до края на септември ще се случат чудеса, ще се извършват трансплантации. Министър Кацаров дори заяви, че трансплантациите не са спрели, а си вървели. Тези хора не спират да лъжат. Най-лошото е, че си отиват деца заради техните лъжи и фалшиви обещания“, категорична е Деница Димитрова.

БГНЕС припомня, че здравният министър назначи на 4 юни нов съвет на директорите на болница „Лозенец“. Той включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Малко след това стана ясно, че Софийски градски съд е удовлетворил искането на бившия директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. /БГНЕС