Деница Сачева: Инфлацията на цените на храните в България е по-висока от тази в Украйна

Инфлацията на цените на храните в България е по-висока от инфлацията на цените в Украйна. В Украйна е 22,4%, а в България – 22,7%. Защо в една държава, в която се води война цените на храните са по-евтини?

Това заяви в интервю за БГНЕС Деница Сачева, депутат от ГЕРБ и бивш министър на труда и социалната политика в третото правителство на Бойко Борисов.

Този въпрос тя е задала и на вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на дебатите за вота на недоверие към кабинета „Петков“ заради неговата икономическа политика.

„Василев се опита да спекулира и непрекъснато го прави с темата за пенсионерите. Само че българските пенсионери добре си спомнят, че последният път, когато обеща да вдигне пенсиите, той им даде по-малко пари“, заяви Сачева и припомни месец януари, когато пенсионерите са получили по-малко пари, отколкото през декември.

„В момента отново се говори за бомбастични реформи и справедливост, но какво прави вицепремиерът Василев. Той иска да вкара добавката от 60 лева вътре в пенсиите. Това е една добавка, която не е свързана с осигурителен принос. Това ще изкриви пенсионната система завинаги. Но той пропуска да отговари на тези въпроси и много умело и емоционално си служи с думите“, предупреди бившият социален министър. Според нея въпреки опитите на Василев да настрои пенсионерите, те скоро ще разберат лъжата.

Деница Сачева припомни, че още при приемането на този бюджет са предупредили, че инфлацията ще продължи да расте. „Ако няма мерки за бизнеса, инфлацията ще стане много висока, двуцифрена. Тогава „Продължаваме промяната“ казваха, че всяваме паника, днес се вижда, че това, което сме говорили, е имало основание. Същото ще се получи, ако не бъдем послушани и сега“, каза депутатът от ГЕРБ.

Тя посочи, че това, което се предлага конкретно за пенсиите, следващата година би струвало 3,7 млрд. лв., а по-следващата 4,2 млрд. лв. „Ние предложихме във вторник 15% увеличение на пенсиите и 60 лева добавка до края на годината, като тази добавка се трансформира в социална помощ от следващата година за най-уязвимите групи. Минимална пенсия от 430 лева, която заедно с добавката от 60 лева би била 490. Това е много по-справедливо спрямо цените и инфлацията в момента, освен това не изкривява системата. За тази година ще струва приблизително същите пари, които предлага и настоящото правителство, но за сметка на това през следващите две години ще бъде с 2 млрд. по-евтино. Пак ще постигнем същия ефект, който искаме да постигнем, а именно хората да имат достатъчно пари сега в момента, за да посрещнат тежката зима, която ги очаква“, заяви Деница Сачева.

Тя отбеляза, че не за пръв път вицепремиерът Василев си позволява арогантност. „По време на предизборната кампания имаше доста цветист език. Всеки може да провери в интернет какво казваше в ефир“, добави Сачева.

Според нея в сегашната политическа ситуация, съчетана с множество кризи от геополитически, енергиен, продоволствен и икономически характер, единственият изход е оставка на правителството на Петков.

„Трябва да дойде правителство, което ще носи отговорност и ще има коалиционни партньори, с които да се извършва хомогенна политика. Една коалиция основана на омразата може да върти само търговия помежду си, непрекъснато да се заплашва, купува и изнудва, така че във всеки един момент печеливш да бъде само един от коалицията. Това не е полезно за България, не е нужно на България и затова трябва да минем отново през нови избори и хората да преподредят политическите партии, които са на терена и съответно да се слуша гласът на хората“, каза Сачева. /БГНЕС

Тагове: