Деница Сачева: Начинът, по който се обявяват мерките, е абсурден

Това, което чухме до този момент относно антикризисните мерки, е един опит за различните политически партии да получат дивиденти за собствената си партия. Очевидно, че още не са изяснени на коалиционно ниво мерките и не са комуникирани както трябва. В неделя социалният министър обяви еднократна помощ за дете - 50 лв., а днес стана ясно, че няма да има подобна мярка. Има много неясноти около тези мерки и начинът, по който се обявяват, е абсурден. Това каза Деница Сачева от ГЕРБ пред БНТ.

„Въпреки че мерките се наричат антиинфлационни, по всичко си личи, че ще бъдат проинфлационни мерки“, заяви тя. Според Сачева с предложението да се увеличат пенсиите с 21.6%, ще се задълбочат неравенствата. Защото една пенсия от 370 лв., ще се вдигне с около 80 лв., а за пенсия около 1400 лв., увеличението ще бъде значително по-голямо.

„Според ГЕРБ, за да се компенсират възрастните хора и пенсиите, е необходимо да се помисли какъв трябва да е пенсионният модел, който ще бъде избран, по какъв начин пенсиите да бъдат индексирани и това да се направи заедно с опозицията. Защото това са парите на всички български граждани, не само на правителството. Този модел трябва да бъде национален, но не само да е в съгласие с опозицията, но да се изпълнява в следващите 5-10 години“, смята тя.

Относно хората, които имат непосредствени нужди Сачева коментира:

„Досега трябваше да е разработена социална помощ, която те да могат да получават от 1 юли. Тази социална помощ да бъде през системата за социално подпомагане. А за пенсиите беше по-удачно да се увеличи коефициентът на инфлацията в швейцарското правило и да вървим към увеличаване на размера на индивидуалния коефициент на всеки български гражданин, защото пенсиите трябва да бъдат свързани с приноса“. /БГНЕС