Деница Златева: Цената на газа намалява с 29%, доказваме, че можем без "Газпром"

Пред КЕВР заявихме намаление на цената на газа с 29% за ноември. От септември насам цената е намалена с 53%. Драстично е намалението на цената, отстъпките са между 7-10 пъти по-високи. Доказваме, че можем и без Газпром. Това заяви Деница Златева, изпълнителен директор на „Булгаргаз” пред бТВ.

Златева каза, че офертите, които са получени на търговете са много добри спрямо офертите, които са били предложени за американските танкове.

Тя посочи, че ако в момента работехме с офертите на предишното правителство, сме щели да плащаме с 20% по-висока цена, спрямо сега.

Директорът на „Булгаргаз” коментира, че цената за два месеца е спаднала от 253 лв. на 166,14 лв.

Златева подчерта, че фирмите са изпратили своите предложения и те са били отворени с парола пред комисията. Тя уточни, че тази процедурата е довела до прозрачни действия.

Тя съобщи, че в сегашните търгове са участвали 8 фирми от Европа, Азия и САЩ и добави, че сега текат търговете за месец декември.

По думите й става ясно, че са направени търгове само за ноември и декември, защото на 17 октомври ще участваме в търгове за слотове за газ от Ревитуса за 2023 г.

Тя подчерта, че количествата получени от 8-те фирми за ноември са покрити нуждите на страната за месеца.

Златева коментира, че няма информация и не може да каже дали в микса, който получаваме сега има руски газ.

Тя посочи, че е договорен втечнен природен газ в Ревитуса от фирмите, които са участвали в търга и имат слотове на Ревитуса. "България получава цялото си количество по договорната цена от интерконектора с Гърция. Стартирането на интерконектора се усеща вече от българските граждани", категорична е тя.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" каза, че оперативната комуникация с „Газпром” продължава, но те не получават никакъв отговор Газпром”.

Златева подчерта, че Чирен е запълнен над 80% и това отговаря на изискванията на ЕК. "Очаква се до края на месеца да бъде запълнен на 90%, а Булгаргаз ще нагнети 125%, близо 300 млн. куб.

Тя каза, че ДАНС, АДПС и НСлС продължават проверките си. Ние представяме всяка информация, която искат, добави Златева.

Директорът на "Булгаргаз" каза, че нямат задължения, а вземания, благодарение на дадения им заем. "Надявам се да намерим решение с най-големия длъжник на Булгаргаз - Топлофикация София", каза тя. /БГНЕС