Денко Малески: Националистите отново може да спънат Македония

РС Македония, да не забравяме, е част от едно международно общество от държави. Един от най-малките народи в Европа има своя държава, своя нация и свой език, постижение, немислимо за далеч по-големи народи по света. Но, това е общество на опасен живот.

В международното общество от държави няма парламент, който приема закони, няма правителство, което да ги провежда, и няма полиция, която да ги прилага. Там няма право под формата на субординация, както в домашното общество, а право под формата на координация, защото най-важната йерархия е йерархията на властта. Защо иначе Америка би си поставила задачата нейната военна мощ да бъде по-голяма от мощта на всички други велики сили взети заедно. Защо РС Македония би искала да влезе в НАТО? В това международно общество политиките на държавите произлизат преди всичко от техните държавни интереси и се осъществяват именно с помощта на властта, която притежават. Всички, от най-малката до най-голямата държава, са въоръжени, а войната е продължение на дипломацията с други средства. И така, както предупредих студентите си, в това опасно и дълбоко море на световна политика плуват китове и сардини и тежко ѝ на сардината, която се мисли за кит. Но ги утеших, че има щастливи сардини и нещастни китове.

А сега в Щип. Щипските съветници на ВМРО-ДПМНЕ, макар и да не са наясно с това, влязоха в конфронтация с международното общество от държави. В общината започнаха обещаната от централното им ръководство борба за връщане на конституционното име. Логично, примерът ще последват онези, които гласуваха за връщане на конституционното ни име, очаквайки партийното ръководство да повтори същото в международното общество от държави. Ако иска да провокира предсрочни избори и да ги спечели, ръководството на ВМРО-ДПМНЕ ще трябва да последва волята на своите избиратели и да върне конституционното име, където и да спечели. В противен случай може да загуби обявените парламентарни избори. Ревизията на Охридското споразумение, Преспанския договор, Договора с България, беше част от победния наратив на македонските националисти, политици и интелектуалци. Депутат в македонския парламент и лидер на македонските радикали наскоро заяви, че сега те ще диктуват правилата на играта: няма вече Северна, само Македония.

Централното ръководство на македонските националисти, дори и да не разбира много от международна политика, със сигурност не се радва, че фанфарите за атаката за връщането на конституционното име прозвучаха преждевременно, но няма да има друг избор, освен да се присъедини. В крайна сметка, това са техните предизборни обещания, които толкова лесно се дават от опозиция, но е невъзможно да се изпълнят от позиция на властта. Лъжата, че е възможна ревизия на Охридския, Преспанския и Договора с България, ще бъде разобличена, ако македонските националисти дойдат на власт. Но това би означавало поне четири години тъпчене на място. Има ли право РС Македония да се оттегли от споменатите договори? Разбира се, че има. Ние сме суверенна държава и можем в нашия парламент да решаваме какво си искаме. Можем да обявим война на Афганистан, ако искаме, стига да не се изгубим по летищата, докато сме там. Щипският пример е показателен. Той показва, че първо ще се изпокараме помежду си и чак след това с нашите съюзници от НАТО. Но кавга в мултиетническа Македония не е обикновена кавга. Това е опасна кавга. Колкото до спора между македонците за името, едва ли някой си мисли, че има дори и един човек, който да е доволен от Северна. Едва ли има дори и един. Има само такива, които разбират, и такива, които не разбират. И има партии, които злоупотребяват с патриотизма на обидения македонец, който разбира, че такава е борбата и такива са жертвите за оцеляването на малките държави в световната политика. /БГНЕС

--------

Денко Малески е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Коментарът е публикуван в Плусинфо.