Денко Малевски: Скопие и София да решат спора, съседите да не се намесват

От доста години назад имам чувството, че историята извира под краката ни.

Тя заплашва да дестабилизира Македония и Балканите като цяло.

В същото време трябва да внимаваме с историческите аналогии. Днес Македония е международно призната държава и член на ООН и НАТО. Тя има пълното право да се чувства сигурна, но при условие, че успешно реши откритите въпроси. Подобни въпроси между отделните държави винаги е имало и ще има. Включително и между страни-членки на НАТО, какъвто е примерът с Гърция и Турция.

За нас на Балканите, които чрез НАТО и ЕС се намираме под един вид наднационален контрол, не означава, че напълно са изчезнали местните съперничества за влияние, несъгласие и конфликти. Железният закон в международните отношения, а именно, че Великите сили разширяват влиянието глобално, а регионалните регионално, докато малките държави се борят за своето съществуване, продължава да важи и днес. Както виждаме Македония продължава да бъде място на надпревара за влияние от страна на регионалните сили, което ни припомня на времената, когато последната отоманска провинция в Европа се превърна в ябълката на раздора между Сърбия, Гърция и България.

Съобщението на македонския премиер за въвеждането на сръбски език в училищата предизвика реакции в България, след което последва лавина от реакции в сръбския печат. Само въпрос на време е кога някоя официална личност от Сърбия ще отговори с подобен език. Разбира се и Гърция се включи в дебата за влияние върху Македония чрез изявления на политически представители. Последен от тях бе депутатът Коцияс, който искаше да каже, че на България й липсват мускули ,за да направи това, което тя успя да постигне в страната ни. Подчертавам, че думите които се използват, са възпламенителни, така, както е било и в миналото. Тези, които не разбират, че думите имат значение и водят до последствия ще кажат:Няма нищо страшно. Става въпрос за симптоми, които предупреждават за бъдещи последствия и регионални неразбирателства.

Това, което обаче е много опасно, е фактът, че зад тези съперничества около РС Македония, остава нерешеният спор с България. Балканските политици трябва да внимават да не повторят грешките от миналото. Намесата на съседните държави и заемането на страна от тях, не само че не решава спора, а може да дестабилизира целите Балкани. Истинският път за излизане от кризата не е връщане към някакви стари или пък проектирани съюзи, а още по-малко към старите национализми. Днешния европейски континент, както и членството ни в НАТО, налагат мирно разрешаване на споровете чрез преговори и компромиси между засегнатите държави. /БГНЕС

-----------------------------

Коментар на Денко Малевски, първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малевски призоваваше публично за бързото му разрешаване. Тази пролет след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малевски е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Анализът му е публикуван в „Плусинфо”. /БГНЕС