Денков: 46 хиляди зрелостници ще се явят на матура на 18 май, съобразете протестите

Министърът на образованието акад. Николай Денков призовава всички организации, които са заявили протести на 18 май, да съобразят действията си с предстоящите матури.

БГНЕС припомня, че по-рано национален протест заявиха национално представените работодателски организации, превозвачи и столичният транспорт също обявиха намеренията си за протест.

Работодателите свикват национален протест заради цените на тока и горивата

От пресцентъра на просветното министерство информират, че в лични телефонни разговори с лидерите на протестиращите превозвачи министърът на образованието ги призова да съобразят плановете си за протести с провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература на 18 май. Николай Денков настоятелно помоли градският транспорт да работи нормално и да не бъдат блокирани пътища поне до 9 часа и между 12 и 14:30 часа на 18 май. Това би дало възможност за нормално придвижване на зрелостниците до местата за провеждане на матурата, както и за прибирането им след края на изпита.

Над 46 000 зрелостници са подали заявления за явяване на матура по български език и литература на 18 май. Повече от 9000 от тях са от София. /БГНЕС