Денков: Амбицията ни е учебният срок да завърши присъствено

Децата да завършат учебния срок присъствено в училище - такава амбиция си е поставило министерството на образованието, заяви министър Николай Денков пред БНТ.

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

"Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: "При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени."

Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта, заяви Николай Денков. Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.

Той коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града, каза Денков.

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса. /БГНЕС