Денков: Докладът на ДАНС е манипулативен

“Днес е ден за размисъл, в който да решим за кого ще гласуваме. Вместо това отново ще трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машина или с хартия.” Това заяви премиерът акад. Николай Денков на извънреден брифинг в МС, предаде репортер на БГНЕС.

“Това е важно, защото на последните избори само с хартия над 660 000 бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са били избрани с тези невалидни бюлетини. Бюлетините от машините не могат да дадат недействителни бюлетини, затова се и въведе това гласуване”, каза още премиерът.

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че липсата на секретност цели той да се разпространи“. Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви Денков и допълни, че в него има манипулативни твърдения.

Според него ЦИК е заблудила обществото.

„Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховният административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, посочи той.

“ЦИК забрани гласуването с машини. Това се основава само на един доклад на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно. Тези внушения нямат никакви основания”, каза още Денков.

По отношение на доклада на ДАНС Денков заяви, че не вижда никаква причина да представя "доклад, който представлява една манипулация". “Други хора също го имат, да го покажат. Ако го поставим на сайта на МС, това означава, че публикуваме една лъжа”, коментира още Денков.

Премиерът подчерта, че процесът на верифициране е делегиран на заместник- министъра на електронното управление Михаил Стойнов. “Ще се направи проверка по отношение на действията му. За момента не виждам основание за оставката на министъра на електронното управление Александър Йоловски ” поясни Денков.

Той уточни, че ЦИК е заблудила обществеността, че машините са напуснали складовете без нейна заповед. “Плюс това решението за удостоверяване на съответствието на машините не е подписано само от заместник- министъра на електронното управление Михаил Стойнов, но и е подписано от председателя на Българския институт по метрология, но и от председателя на управителния съвет на българския Институт по стандартизация”, заяви премиерът и коментира, че "всичко е направено в последния момент, за да може да няма време са отреагиране". “ВАС излязоха и с позиция, че ще разгледат жалбата на ПП-ДБ срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване най-рано в понеделник, след първия тур на изброите”, заяви акад. Николай Денков.

Той се обърна към ЦИК да преразгледа решението си и да възстанови машинното гласуване. “МВР е готово да предостави машините навреме”, подчерта премиерът.

Денков се обърна и към политическите партньори във властта: “Те трябва да решат в какъв свят ще живеят. В законен или в свят, в който някой си осигурява групови или лични интереси. Ако това напрежение продължава, не виждам смисъл да има кабинет”, заяви премиерът./БГНЕС