Денков: Думата "ревизия" не е сред приоритетите на МОН

Служебният образователен министър Николай Денков посочи четири приоритета пред МОН за следващите три месеца, предаде репортер на БГНЕС.

Два от тях са свързани с училищното образование. “Първият приоритет, това е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование”, каза Денков при представянето на екипа и приоритети си.

Вторият приоритет е свързан с подготовката на следващата учебна година.

Ще направим един задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, каза той и посочи, че при подготовката на следващата учебна година ще предложат пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството.

Третият приоритет е свързан с висшето образование.

Ще завършим картата на висшето образование в България. Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал съществен напредък, но това, което липсва, е аналитичната част. Какви са изводите от данните, които са събрани, какво предстои да се направи в областта на висшето образование, за да можем да намалим и елиминираме някои различни проблеми, които са натрупани в тази област, посочи Денков.

Екипът на Денков ще направи преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и в програмите, които се отнасят за образование, обучение и научни изследвания.

Мария Гайдарова, която участваше и в предишния служебен екип, ще отговаря за всички дейности свързани с училищната мрежа – завършване на учебната година и подготовката на следващата.

Денков я представи като един от водещите специалисти в България по въвеждане на иновативни практики в училище.

Евгения Пеева ще отговаря за анализа на проблемите в училищното образование. Тя ще координира и международната дейност.

Генка Петрова ще координира дейностите във висшето образование.

Нели Косева ще поеме работата по отношение на научната дейност.

Всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност, уточни Денков.

Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети, подчерта Денков като направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще бъде направено по надлежния ред.

Служебният просветен министър още веднъж повтори, че по отношение на училищното образование и взетите досега мерки нищо няма да се променя – първо, защото сроковете са кратки, второ – за да не се стресират допълнително учениците.

При първа възможност ще бъдат освободени присъствените занятия във висшите учебни заведения. Има съгласие по този въпрос, чака се заповед на министъра на здравеопазването, съобщи Николай Денков. /БГНЕС