Денков: Показахме, че сме екип, който може да се съсредоточи върху реалните проблеми

Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса.


Това заяви премиерът акад. Николай Денков на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

"Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм и яростни политически атаки, и дезинформация всеки ден. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата несигурна, но въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми", каза Денков.

Премиерът подчерта, че първата задача е била борбата с инфлацията. "От ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности", посочи той.

Денков отбеляза фактите: "Инфлацията падна на нивата от преди войната. През октомври 2021 г. беше 6%, този октомври е 5,8 на сто и е най-ниската от 2 г. насам."

Той добави, че за първи път са въведени мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. "С програмата "Достъпно за вас" подкрепи и българските производители на храни. Обещахме българите се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас и си държим на думата", допълни Денков.

Премиерът е категоричен, че Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра в сравнение с 2022 г. По думите му цените на основните хранителни стоки по тържищата са под равнището от м.г. и с още по-добра перспектива за в бъдеще.

"В Бюджет 2024 г. е заложено ново повишение с 11% на доходите, в пъти над очакваната инфлация", каза той.

Денков посочи и започнатата реформа в правосъдието – "не на думи, а със съществени крачки". "Само преди половин година контролът над главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия, а вече са факт", заяви той, като уточни, че въпреки че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, се оценяват и от нашите партньори.

Министър-председателят отбеляза, че Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. "Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират", допълни той.

Денков подчерта, че за първи път е въведена мащабна децентрализация на средствата на общините, като през 2024 г. те ще получат 1 млрд. лв. за техните проекти, раздадени не по партийни симпатии, а там, където има разрешение за строеж или визия за проектиране според приоритетите на общините.

"През януари очакваме първите медицински хеликоптери, още преди Коледа нови линейки за спешната помощ. Дадохме реален старт с финансирането на проекта за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още премиерът и посочи, че това е инвестиция в енергийната ни сигурност и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електроенергията, и е част от високотехнологичното развитие на България.

Министър-председателят допълни, че през изминалата половин година голяма задача беше и да се отблокира строителството на пътища и магистрали. "Пътят Видин – Ботевград, магистралите Русе – Велико Търново и Европа са ключови проекти за стъпка на икономическото възраждане на Северна България, затова подсигурихме проектната им подготовка и финансирането за следващата година", обясни той.

Денков обяви, че инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо м.г. и надхвърлиха вече 6 млрд. лв. По европрограми за конкурентоспособност и иновации вече да отключени програми, по които бизнесът може да получи 427 млн. лв.

"Когато бизнесът печели повече, ще плаща и по-високи заплати", категоричен е премиерът.

Най-важни за нас са хората, отбеляза той, и допълни, че в Бюджетите за 2023 и 2024 г. е въведен комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите.

"От 687 мерки в 18-месечната програма на правителството, повече от половината – около 60%, очакваме да бъдат приключени още до края на февруари", съобщи Денков.

Премиерът заключи, че единственият смисъл това правителство да работи е ако България се движи в правилната посока – в полза на хората и на бизнеса и към Европа. /БГНЕС