Денков: Предложеният кабинет има експертизата и решителността да взима важни решения

Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори, и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат България да има редовно правителство и действащ парламент.


Това каза номинираният за премиер акад. Николай Денков при представянето на кабинета и приоритетите си, предаде репортер на БГНЕС.

Днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата и смелостта да взема важните решения и да носи отговорност за тях. Последните седмици ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ положиха максимални усилия, за да предотвратят опасността да отидем на шести поредни избори за две години без изгледи от съществено различен резултат.

Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото сме убедени, че България има нужда от редовно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи решително напред европейското развитие на България.

България има нужда от стабилен парламент, най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия Бюджет. Без адекватен Бюджет, следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. Трябва да се подготви и Бюджета за 2024 г., чакат ни важни закони за борбата с корупцията, промени в НК, промени по ПВУ, както и промени в Конституцият, което да оздравят съдебната система.

За нас това е кауза, и за да я превърнем в реалност, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа, допълни Денков.

Тежката политическа ситуация в страната роди идеи, неизползвани досега в България. Но реализирани в други държави.

Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, надяваме се и 4 г., ГЕРБ и ПП се договориха кабинетът, който предлагаме днес, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. В първия период управлението е поверено на мен като кандидат, а във вторите 9 - отговорността ще поеме Мария Габриел, добави Денков.

Това правителство се ангажира със следните приоритети:

- да внесе спешно в НС редовен Бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

- да изпълни задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и Еврозоната;

- да работи в тясно сътрудничество със социалните партньори за балансирано развитие на икономиката и на човешкия ресурс с фокус върху образованието, науката и иновациите;

- да работи в тясна координация с НС, включително за конституционната реформа, за промени в структурата на ВСС и прокуратурата.

Ако получи вашата подкрепа, кабинетът ще направи всичко необходимо за присъединяване на България към Шенген още тази година. С тази цел са свързани редица реформи в структурите на службите, антикорупционни мерки, засилване на граничния контрол заради мигрантския натиск.

За да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджетите за 2023 и 2024 г.- с до 3% дефицит без прекомерно теглене на държавен дълг.

Ще се проведе и разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения на гражданите и да опровергае разпространяваната дезинформация във връзка с въвеждането на еврото в нашата страна, допълни Денков.

Ще въведем реален контрол в борбата с нелоялните търговски практики като основна мярка за борба с инфлацията. Ще продължи политиката за прекратяване на монопола на външни доставчици на ток и други ресурси за България, която беше и причина за високите цени.

Ще се осигури достъпност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Земеделието ще е национален приоритет, увери Денков. Ще се засили контролът и върху използването на субсидиите и контролът върху тях, добави Денков.

Моята детска мечта бе да бъде учен и я постигнах. Аз ще си подам оставката, ако промените тръгнат в грешна посока, заключи номинираният за премиер.

Предложеният Министерски съвет е в състав:


Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – министър на финансите и еврофондовете

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика

Атанас Славов - министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта. /БГНЕС