Денков: Преговорите за членството на България в Шенген не са приключили

Това, което ние в момента продължаваме да настояваме е, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори, така че продължават срещите – днес има среща на някои от външните министри, утре или вдругиден ще се видя с канцлера на Австрия, така че преговорите не са приключили.

Така премиерът акад. Николай Денков коментира новината от Брюксел, че Европейската комисия приветства намерението на Австрия да оттегли ветото за България и Румъния за членство в Шенген, но само по въздух, предаде репортер на БГНЕС.
Денков определи намерението на Австрия като "стъпка в правилната посока". "Досега, както знаете, Австрия заемаше много категорично мнение. Това, че има промяна в тази позиция вече дава възможност за преговори", каза той.
Премиерът обясни, че все още не знае какво има предвид вътрешният министър на Австрия във връзка с оттеглянето на ветото по въздух. "Трябва по-добре да разберем какво точно има предвид. Както и вчера обясних много ясно – някакви специални условия за България ние няма да приемем", категоричен е той.
Денков добави, че ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме.
"Това, което виждаме в последните седмици е, че в разговорите с ЕК се търсят общоевропейски решения. Вчера или онзи ден излезе едно съобщение на ЕК, че всяка държава може да спре руския газ без да бъде наказана след това, така че търсим общоевропейска рамка, в която да влезе това решение за таксите", обясни премиерът, като съобщи, че се чака дискусията на европейско ниво да приключи с решение, което ние да можем да приложим.
Денков коментира и че очакванията са бюджетът да бъде приет навреме. По думите му сътресенията са нормални – дискусии, спорове, интереси, но в края на краищата е важно да имаме балансиран държавен бюджет. "Вярвам, че това ще се случи", каза той.
Премиерът отбеляза, че твърде сериозно национално предателство би било, ако в България има партии и политици, които не се котират за Шенгенското пространство. "Не очаквам такова нещо", заключи Денков. /БГНЕС