Денков: При 10% заболели ученици ще се преминава онлайн

При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционно обучение. Задължително ще е носенето на маски от всички възрастни, независимо дали са ваксинирани или не, в училищната и предучилищна мрежа. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, предаде репортер на БГНЕС.

Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако се намираме в „зелената зона”, тоест под 100 заболели на 100 хиляди души население, може да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме в „жълта”, „оранжева” и „червена” зони – тогава и децата от 1 до 4 клас ще трябва да носят маски. Ваксинираните възрастни също ще носят маски в училищната и предучилищната мрежа, съобщи Денков.

Как ще започне учебната година на 15 септември все още е рано да се каже, подчерта министър Денков. Това ще зависи от нивата на разпространение на заразата към онзи момент. „Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на училището и възможностите за спазване на противоепидемичните мерки“, каза министърът.

Сборни паралелки могат да се правят, но само в „червената зона” и само, където децата и преди това са били заедно. Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например деца от 4 и 5 класове. Но деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група без да прекъсваме обучението, поясни Денков.

Децата от 1 до 4 клас ще бъдат максимално в училище, с изключение на времето, когато се достигне тъмночервента зона по заразяване. При по-големите ученици ще се пристъпва към ротация. Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас, каза още служебният образователен министър. /БГНЕС