Денков: Разследват се различни мотиви за убийството на Алексей Петров

Направихме преглед на това, което се прави до момента, и се фокусирахме върху това, което още може да се направи, така че държавата да се справи с тежките престъпления, които наблюдаваме. Установихме като факти, че няма установена връзка между убийствата, които се коментират в медиите.


По отношение на убийството Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, и др. Изследват се различни възможни мотиви за това престъпление, включително отмъщение.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков след съвместното заседание с представители на МВР и службите за сигурност в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Денков коментира, че охраната на Петров не е била съставена от професионалисти, и тепърва ще се изяснява защо. Той уточни, че изглежда, че Петров се е чувствал в безопасност.

Премиерът каза още, че ще има създаден координационен механизъм, освен това са предвидени и още мерки за справяне със създалата се ситуация, сред които активизиране в пълен обем на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация по отношение на престъпления. По думите му това се прави с цел превенция. “Да не действаме реактивно, както е в този случай”, коментира той.

“Проактивно действие с лицата, които влияят на средата за сигурност, за да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран”, добави Денков.


Той каза, че са установили и проблеми в МВР и проблем се оказва секретарят на ведомството. Денков поясни, че вътрешният министър ще трябва да подготовки доклад в тази връзка за смяна на секретаря на МВР. " На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР. Неслучайно, на срещи, които сме имали досега, ако не присъства министърът, идва заместник-главния секретар", каза Денков. И добави, че по всички тези причини е помолил Калин Стоянов "да не търпи повече тази ситуация" и да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров и въпросният доклад да бъде внесен в МС, гласуван в сряда и изпратен към Президентството", допълни Денков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че към момента не могат да говорят “за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка”. По отношение на убийството на Алексей Петров той коментира: “Работим много активно. Организираме целия ресурс на МВР. Работи се по много версии и нито една няма да бъде изключена, докато не е проверена. Анализираме цялата информация, която имаме. Тя е свързана с неговата дейност през годините”, каза той и уточни, че предстои още много работа и оперативни дейности.

“Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленската програма. Всичко това са спекулации”, подчерта премиерът Днеков и добави, че “това е измислица, която някой се опитва да използва за политически актив”.

На въпрос на БГНЕС дали е станало ясно какво оръжие е използвано и дали пострадалата при покушението е разпитана, директорът на СДВР Любомир Николов отговори: “Оръжието е установено, калибъра е установен. Жената е разпитана.”, посочи той, но не пожела да даде повече информация.

“Няма нищо общо като мотивация с това, което виждаме с Алексей Петров. Става дума за тема, в която Петров не се появява”, каза Денков във връзка с поставената охрана на политически лица и в частност съпредседателят на ПП Кирил Петков./БГНЕС