Денков: Следобед ще имаме решение за обучението в София-град

Днес следобед ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение или от понеделник. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Очакваме здравните власти да кажат каква е заболеваемостта и ще уведомим всички, добави Денков.

Антигенен тест от декември 2020 г. ще може да важи като зелен сертификат, посочи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Стана ясно, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Министър Кацаров обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е разрешил използването му със заповед. "Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с ковид. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни министър Кацаров. Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко необходимо да се ускорят доставките. Министърът каза още, мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено. "Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни заседания на открито бяха без публики. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото и за нощните заведения", допълни Кацаров. Той уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса.

Насоката като цяло на мерките е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с увеселителен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. Магазините - засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква зелен сертификат. Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки. По думите на министър Кацаров епидемичната ситуация е изключително сложна. Високият брой заразени хора поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече болни. Призивът на здравния министър към всички граждани е да се вземем в ръце и да спазваме мерките, които са най-добрата алтернатива на пълното затваряне. /БГНЕС