Денков: В МС си вършим работата, противоречия има в Народното събрание

В МС си вършим работата, действаме по всички задачи, които са поставени, доколкото основните противоречия в момента да свързани с приемането на законите в НС. Усилието да се намери форма, която да стабилизира как се вземат решения в НС, е преди всичко между парламентарните групи. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

“Знам, че предстои лидерска среща, нека видим как ще се развият нещата”, каза той и посочи, че вероятно и той ще присъства на срещата.

“Едно коалиционно споразумение се пише месеци наред. Нека припомним колко месеца бяха в Германия, за да се подготви тяхното споразумение. Това, което видях, точно около обсъждането и в миналото НС и в това НС, когато ми бяха връчени мандатите, си дадох сметка, че в нашата Конституция нямаме това време за съставяне на коалиционно споразумение. То изисква месеци работа, а ние имаме една седмица”, каза Денков. По думите му той има списък от областни управители, които могат да приемат постовете си още днес, но той не ги назначава, защото продължава да търси възможности за работа с консенсус. “Надявам се да стигнем до ротации, работя упорито за това да видим когато се смени премиера и химикалката е в другия министър-председател, дали и той ще има тази възможност да бъде търпелив както съм аз в момента да търсим консенсус”, посочи още той.

"Писмото на президента представя проблеми, за които всички се притесняваме. Насилието срещу хората, които имат българско самосъзнание в РСМ очевидно е проблем. Очевидно е, че има опити да се минимизира значението на някой от документите, например двустранния договор, така че всички трябва да бъдем внимателни в това отношение и стриктно трябва да спазваме този протокол за започване на преговорите, който беше заложен с Френското предложение. Това е което ние ще следваме и смятам, че това е единственият позитивен подход”, уточни премиерът. /БГНЕС припомня, че в писмо до евролидерите президентът Румен Радев написа, че присъединяването на РСМ към ЕС трябва да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика. Страните членки от ЕС могат с общи усилия да подпомогнат интеграционните процеси на РСМ, които да се фокусират върху спазването на правата на човека и принципите на добросъседството, е позицията на държавния глава/.

Премиерът коментира, че вторият пакет военната помощ за Украйна е много подобен на първия и добави, че “изпращането не е еднократен акт – първият пакет беше изпращан с месеци, така ще е и с втория”, уточни той.

Той отбеляза, че в БЕХ дивидентът се изчислява, след като се видят разходите, които трябва да направят дружествата. „В случая се появява много сериозно разминаване за няколко стотин милиона лева. В момента се извършва проверка къде са тези средства. Крайният вариант на бюджета ще зависи от това, какво ще покаже тази проверка”, посочи Денков./БГНЕС