Денков: В над 1000 населени места все още няма ток

Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но това значи наличните екипи да имат достатъчно време, за да отстранят всички стотици повреди по електрозахранването. Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в североизточна България.

Над 100 човека са били освободени от снежни капани благодарение на различните институции.

В над 1000 население места все още нямаме подаване на ток. Това е нещо, което може да се предвиди, но не може да се предотврати в такъв срок. В момента ситуацията е тежка в почти цялата страна. Над 100 човека през тази нощ са били освободени от снежни капани.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят свика извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области, предаде репортер на БГНЕС.

“Продължават да се разлистват пътищата, но в някой области е по-трудно. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко в следващите часове”, добави Денков.

Той напомни, че преди два дни експертите от НИМХ са предупредили, че предстои влошаване на времето и комбинация от тежък, мокър сняг и ветрове.

На въпрос защо граждани стоят на студено и тъмно не само в София, но и в цялата страна, Денков посочи: “Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Трябва време, за да се отреагира на авариите. В момента събираме информация от цялата страна. Ток няма, защото са скъсани жиците”, каза той.

“Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера. Призовавам го да излезе със снегорини и лопати и да изчисти снега”, поясни той и подчерта, че работата на институциите е да осигури координацията на целия процес.

Денков уточни, че водят разговори с областните управители и най-големият им проблем е “това, че не е спрял снега и вятъра и от това не могат да работят аварийните екипи”.

Премиерът подчерта, че вече събират информация за протичането на утрешния учебен ден. “От всички регионални управления на образованието трябва спешно да изпратят до МОН информация дали се предвижда преминаване към обучение в електронна среда, или няма да могат да се проведат занятията там, където не е достъпен интернет”, обяви той и призова всички директори на училища и регионални управления да се подготвят и родителите да следят каква информация ще се получи по отношение на учебния процес.

Енергийният министър Румен Радев каза, че в Монтана и двата високоволтови електропровода са били засегнати, но авариите вече са отстранени. По думите му още 8 станции са засегнати и без захранване - Златна Панега, Тетевен, Ботевград, Каолиново и др.

“До 11:00 часа по отношение на електроразпределителни мрежи Запад - там наистина населените места са 1039, но това число чувствително спада. По отношение на София - област има проблем и към части на Симеоново, Бистрица, Банкя, Владая, части от квартал Витоша, и др.”, каза той и отправи обръщение: “Многобройните обаждания са полезно нещо, но в даден момент блокират работата”, посочи той.

Енергийният министър увери, че по отношение на газопреносната мрежа съоръженията работят нормално.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че поддържат 24 формирования в готовност за действие.

“Тази сутрин около 4:20 часа ми се обади областния управител на Велико Търново и дадох разрешение екипи от Националния военен университет да се включат в разчистването. Все още продължават да работят и ние нямаме други заявки”, коментира той.

“През последните три дни в редица области са паднали валежи, които надхвърлят 2 пъти и половина до три пъти месечната норма на валежите за последния месец. Това не е нещо необичайно, но това създава проблеми”, посочи премиерът. Денков каза, че в някой области снежната покривка е между 36 см и 43 см, а в София е между 25 см и 35 см. “Правим всичко, за да координираме усилията и да се опитаме максимално бързо да ги отстраним”, каза още той./БГНЕС