Денков: В училището няма място за партии и партийна политика

До края на тази седмица ще предложим промяна в Закона предучилищно и училищно образование, с което ще искаме пълна деполитизация и департизация на тази система. За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо от това кои са партиите.

Това каза министърът на образованието проф. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

„Един месец има публично обсъждане, след което като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме допълнение и изменени на закона и да го предложи на новия парламент”, каза министърът.

Неговото мнение като родител и като преподавател е, че в училището няма място за партии и партийна политика. „Всеки има право да бъде член на партия. Това, което няма, е да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа. Това са съвсем различни неща“, заяви министърът.

В понеделник Денков съобщи, че просветното министерство е започнало проверки в някои регионални управления на образованието, където се виждала йерархична структура, в която от горе надолу се спускат партийни назначения. По думите му, началниците на районните управления на образованието вместо да се занимават с учебната дейност, ходят по партийни сбирки, организират и учители да ходят на срещи с избиратели.

Днес служебният министър съобщи още, че в момента привършва първата серия от проверки и ще има още една. Сигнали има, обясни той, но не каза откъде.

„В момента нямаме такива сигнали, най-малкото защото аз много ясно дадох сигнал, че това няма да се приеме. Но за предишната кампания – за 45-ото НС имаше достатъчно данни и аз ги изнесох – 11 от общо 28 началници на РУО бяха излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела“, посочи той.

Денков обясни, че проверките са комплексни. „Проверяваме също и начинът на действие на РУО, те имат и други функции, които също трябва да се проверят“, обясни той.

Министърът говори пред журнали, след като връчи грамоти в образователното ведомство. Четиридесет и девет отличници, които придобиха квалификация по професия „Приложен програмист“ по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, получиха грамоти от МОН. Награди получиха също девет учители за принос и постижения в обучението по националната програма. Преподавателите работят към изнесените центрове за подготовка в Бургас, Русе, Правец и Пловдив. /БГНЕС