Денков: Външната граница на ЕС ще е по-добре защитена с България в Шенген

В момента съществува абсолютно ненужен граничен контрол между България и Гърция и между България и Румъния, заяви министър-председателят Николай Денков в интервю за австрийския вестник "Der Standard".

"Убедени сме, че Австрия ще има значителна полза от присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Защото в момента съществува абсолютно ненужен граничен контрол между България и Гърция и между България и Румъния", подчерта той.

По думите на премиера контролът на външните граници на ЕС ще бъде много по-ефективен, ако двете страни се присъединят към Шенген.

"Във всеки случай съсредоточаването върху вътрешните граници не помага за възможно най-добрата защита на външните граници. Готови сме да поканим и патрули от Австрия, Германия и Нидерландия. Всеки е добре дошъл да види как защитаваме границата и дори да ни посъветва. Освен това трябва да се инвестира повече в технологии и техническа помощ по външните граници", подчерта той.

"Всички европейски страни, включително България и Австрия, се борят с висока инфлация и високи цени на храните. На границата между България и Румъния и Румъния и Унгария храната се задържа за няколко дни, защото не сме в Шенгенското пространство, а това струва пари. Премахването на тези изкуствени граници би намалило транспортните разходи, като по този начин ще намали цените на храните и инфлацията. Съществува значителен износ на храни от България през Румъния за по-западните страни от ЕС. Замърсяването на въздуха от камионите, чакащи по границите, също е проблем. Австрия също е един от най-важните инвеститори в България. Австрийската търговска камара иска да разшири още повече тази дейност, но фактът, че не сме в Шенгенското пространство, създава известни трудности за компаниите", уточни Денков.

Според него присъединяването на България ще подпомогне и интеграцията на Западните Балкани. По темата премиерът отбеляза, че ако гражданите наСеверна Македония искат да бъдат европейци, те "трябва да направят това, което беше договорено с Европейската комисия."

В коментар за ескалацията между Белград и Прищина през последните седмици Денков призова Сърбия да направи избор за своето бъдеще.

"Сърбия се опитва да седне на няколко стола. Но всички знаят, че това не може да продължи твърде дълго. Ако иска да бъде проруска, нека да определи това; ако иска да бъде проевропейска, това би било друг вариант. Сърбия трябва да вземе решение", отбеляза той. "Ситуацията между Косово и Сърбия ми напомня за една 100-годишна поговорка, според която самите Балкани изглеждат като буре с барут. Всеки инцидент може да има много по-значими последици. Така че наистина трябва да бъдем изключително внимателни." /БГНЕС