Денков за матурите: Не се въвеждат нови правила

"Това e пълно недоразумение! Никакви нови правила не въвеждаме. Правилата са обявени още в началото на учебната година“. Това заяви министърът на просветата Николай Денков във връзка с информацията, че се въвеждат нови правила за матурите, предаде репортер на БГНЕС.

„Това, което излезе като информация в петък е сумиране отново на това, което сме обявили в началото на учебната година и което обяснявам през последните месеци. Искам да успокоя веднага и родителите, и учениците: нищо не се променя спрямо това, което е обявено още в началото на учебната година“, обясни просветният министър.

Той отбеляза още, че спрямо миналата учебна година има промени свързани с това, че сега завършва първия випуск по новата програма.

„Оттам има много повече изпити, има различна организация на изпитите, както и изпити, които са за професионална квалификация”, добави министър Денков.

Той съобщи, че тази година се променя минималния брой точки за бройка от 23 на 30.

„Мнение на експертите е, че при тази подготовка на децата - тези 30 точки са подходящи”, поясни Денков. “Разликата се появява в това, че може да има повече двойки отколкото тройки. От друга страна трябва да сме спокойни, че който е получил диплома - знае материала, на който се явява“, добави Денков.

Произведенията, които трябва да научат зрелостниците - също са по-малко.

„Това позволява на децата да се съсредоточат повече върху тях“, смята министър Денков и допълни, че „това ще им помогне да формулират по-добре тезите си“. /БГНЕС