Денков за сезирането на КС от Радев: Президентът злоупотреби с правата си в последните 2 г.

"Политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил експерт в министерството. Опити за политически атаки винаги ще има". Така министър-председателят Николай Денков коментира скандала с пропуска да бъдат поканени депутати на церемонията по освещаването на бойните знамена на Йордановден.


По думите на премиера страната ни е направила важни крачки в модернизирането на армията си през 2023 г. и заслуга за това има именно военният министър. „Не може някакви покани да бъдат сложени на везната и да тежат повече от това, което той е свършил като реална дейност”, смята Денков.

„Смяна на министри ще има, само ако аз или бъдещият премиер Габриел сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката”, обясни премиерът по повод спекулациите за предстоящи рокади при ротацията на министър-председателите.

Денков коментира и факта, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон. "Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Всеобщо е мнението на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, е, че беше необходима промяна както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол дълги периоди от време", каза премиерът.

Президентът има проблем с промените, защото се ограничават определени негови права, с които, по думите на Николай Денков, "беше злоупотребено през последните две години".

"Така че търсенето на подходящ баланс е задължение на политическите сили, представени в Парламента, и те го намериха по начин, който смятат за правилен. Оттук нататък само КС може да каже кое противоречи на Конституцията".

Той поздрави акушерите и бабите по повод Бабинден и присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

Денков заяви, че повод за посещението му в региона са и сигнали за оказван натиск от страна от „местни велможи” върху хора, участвали в изборите като кандидати за кметове и народни представители от ПП. „Такова поведение е неприемливо и ще бъде издигнато на политическо ниво”, закани се Денков./БГНЕС