Денонощна блокада на Белград: сърбите не искат Вучич

Втори ден центърът на Белград е блокиран от палатков лагер на несъгласните с режима на Александър Вучич и изборните резултати, предаде кореспондентът на БГНЕС от Сърбия.


В палатките се намират основно студенти, но има и по-възрастни хора. Лагерът е разбит на кръстовището на бул. „Княз Милош“ и ул. „Бирчанинова“.

За 12.30 часа местно време /13.30 часа българско/ е планирано протестиращите да потеглят към Републиканската избирателна комисия.

Час преди да започне походът вече се събират общественици и политици, които подкрепят протестиращите и студентите.

Сърбите са недоволни от резултатите от парламентарните избори, провели се на 17 ноември, които осигуриха поредната победа на Александър Вучич. Неговата Прогресивна партия получи 46% от гласовете, докато за опозиционната коалиция са гласували 23,5%.

Според редица международни наблюдатели изборите са били нечестни. Партията на Вучич е разчитала на гласовете на хора, които са докарани с автобуси да гласуват в столицата. Също така президентът е задействал целия административен ресурс, за да получи предимство пред опозицията.

В опит да се омиротвори ситуацията, която се нажежи през последните дни, Републиканската комисия обяви, че ще има повторно гласуване в 30 секции, но опозицията отказа да участва в този вот.

Лекарите са особено обезпокоени от здравословното състояние на опозиционната депутатка Мариника Тепич, която обяви гладна стачка. Медиците призовават тя да бъде настанена в болница. /БГНЕС