Депутати искат изслушване на Зеленски пред българския парламент

Допускам да има дебат на тема оръжия за Украйна, защото има групи, които настояват да окажем такава подкрепа.

Това каза народният представител от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по конституционни и правни въпроси Милен Матеев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Матеев коментира искането за изслушване на президента на Украйна от българския парламент чрез видеоконферентна връзка.

Той заяви, че изслушване на Зеленски звучи приемливо. "Ако е възможно да се осъществи, нямам нищо против да го изслушаме", каза още Матеев. Той посочи, че може да се чуят исканията на Зеленски към държавата и впоследствие да се обсъдят.

Той отговори на въпрос дали България може да окаже подкрепа на Украйна. "България и в момента оказва морална, хуманитарна и всякакъв друг подкрепа, включително за украинските бежанци. Ако има други искания и постъпят, ще бъдат обсъдени", каза още Матеев.

Предложението за изслушване на президента на Украйна в българското Народно събрание е направено от Владислав Панев и Зорница Стратиева от "Зелено движение". Панев, който е зам.-председател на ПГ на „Демократична България”, каза пред медиите, че мотивът му е дезинформацията в българското общество по темата Русия-Украйна.

"Националното събрание на "Зелените" почти единодушно реши ние двамата депутати от "Зелено движение" да внесем такова предложение за изслушване на президента Зеленски", каза Панев. Той коментира, че трябва да сме наясно какво точно иска президентът на Украйна. "Не знаем дали президентът Зеленски ще поиска оръжие и ние дали ще го дадем. Знаете, управляващото мнозинство е разнородно в България, но ние трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна", каза още Панев. Той посочи, че би подкрепил оръжие за Украйна, но иска да чуят украинската страна.

Друг представител на "Демократична България" в лицето на Иво Мирчев заяви, че тепърва в рамките на Народното събрание ще бъде обсъдено едно такова изслушване.

"Въпросът е какво българското Народно събрание ще каже на г-н Зеленски. Той до момента беше изслушван само от парламентите на страни, които предоставиха военна помощ на Украйна", каза още Ивайло Мирчев.

На въпрос дали това изслушване ще е първа стъпка за изпращане на оръжие на Украйна, Мирчев каза, че първата стъпка е дадена с каските и бронежилетките.

"Надявам се в управляващата коалиция и в парламента все повече политически сили да бъдат готови на тази стъпка. Много е вероятно България да остане последната страна член на ЕС и НАТО, която не предоставя военна помощ на Украйна. Литва, Латвия, Естония и Финландия предоставиха, а са на границата с Русия", каза още Мирчев. Според него трябва да се замислим защо това се случва.

"Този въпрос е към всички политически сили и обществото ни защо се случва. Не искам аз да отговарям на този въпрос. Ние от ДБ имаме абсолютно категорична позиция по отношение на доставките на оръжие за Украйна", каза още Мирчев. Той заяви, че няма условие за разваляне на коалицията, ако се реши да се изпращат оръжия за Украйна. По думите му лесно е да се направи, но трябва в коалиционен формат да има разбирателство за следващите стъпки.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" също направи коментар по темата.

„Основното, което искаме да чуем от президента Зеленски е какво той има да каже на България. Това е съвсем нормална практика, свързана с дейността на всички парламенти. Г-н Зеленски вече взе участие в работата на няколко парламенти, включително на европейския. Ние го смятаме за нормална демократична практика", каза Елисавета Белобрадова.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов коментира, че страната ни е член на ЕС и НАТО и след като Зеленски е изслушван в ЕП и на заседанията на ООН, защо да не бъде изслушван и в българския парламент.

"Ние сме съпричастни с Украйна. Виждате какво се случва, какви грозни сцени наблюдаваме. Ние сме с обща позиция така или иначе по отношение на кризата в Украйна. Няма нищо лошо г-н Зеленски, ако има такава техническа възможност, да бъде изслушан", заяви още Балабанов. Той посочи, че България трябва да си спазва договорите в НАТО, а в момента позицията на страната е да оказва хуманитарна подкрепа.

"Ако бъде поискано хипотетично, то минава през парламент, трябва да бъде много добре прецизирано. Това, което имаме като информация, е че България не подготвя такъв вариант за доставка оръжия в Украйна", каза още Балабанов.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че ГЕРБ многократно е изразявала своята позиция, че всяка помощ за Украйна биха я подкрепили.

"Настояваме за незабавно прекратяване на военните действия, защото последиците ще бъдат дългосрочни за цяла Европа и целия регион", заяви още Ненков. Той посочи, че и в други парламенти са направени подобни изслушвания. "Аз го характеризирам като жест на солидарност. Естествено, че такова изслушване няма да повлияе на хода на събитията, но ще покажем на украинския народ, че сме държава, която застава зад тях и с желанието си час по-скоро военният конфликт да приключи", каза още Ненков.

Той отговори на въпрос дали военна помощ носи рискове за нашата страна. "Ние сме член на НАТО. Ние не сме някаква отделна структура. Трябва да се съобразим с това, което НАТО като общност иска да направи като подкрепа. Ние многократно заявихме и нашият лидер заяви, че ако има такова решение, което да се внесе в НС, бихме го подкрепили", заяви още депутатът от ГЕРБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че това е абсолютно несериозно и няма нужда от подобни театрални изпълнения.

"Всекидневно всички видове национални медии ни уведомяват за това, което е казал президентът на Украйна. Не виждам с какво едно подобно допълнително театрално изпълнение ще допринесе за информационната среда особено тук в НС", заяви още Костадинов. /БГНЕС