Депутати към Петков: Ще поискате ли от Русия архивите ни!

Депутатите от „Демократична България“ Георги Ганев и Мартин Димитров настояват премиерът Кирил Петков да поиска връщането на архивите на Царство България, които са заграбени от Червената армия, предаде репортер на БГНЕС.

„Смята ли за нормално правителството на Република България част от историята ни да е в чужда държава и да нямаме свободен достъп до нея? Какви постъпки ще бъдат направени пред правителството на Русия за връщане на архивите?“, питат двамата депутати премиера Кирил Петков.

След 9 септември 1944 г. за Русия са изнесени 140 чувала с „трофейни“ български документи. Става дума за архивите на МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи, Царската канцелария, лични архиви на български политици.

Георги Ганев и Мартин Димитров припомнят, че от 2004 г. българската държава прави опити да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия, но досега Русия игнорира тези искания, позовавайки се на Федералния закон №64 от 15 април 1998 г. "За културни ценности, преместени в резултат на Втората Световна война и намиращи се на територията на Руската федерация".

Двамата български народни представители подчертават, че през септември 2021 г. Европарламентът е призовал Москва да върне заграбените от Червената армия през 1944-1945 г. архиви на страните от Централна и Източна Европа, тъй като това не са военни трофеи. /БГНЕС