Депутати, кметове и симпатизанти на Борисов: Призовките срещу него са репресия и опити за отмъщение

Симпатизанти и депутати от парламентарната група на ГЕРБ се събраха пред прокуратурата в знак на подкрепа на лидера на политическата формация Бойко Борисов. Днес той е призован на разпит в Софийската градска прокуратура по разследването, известно като "Барселонагейт", и - както съобщи прокуратурата по-рано днес, друго производство по сигнал от гражданско сдружение.


Липсата на депутатите от ГЕРБ в пленарната зала на Народното събрание наруши кворума в залата и председателят на НС Росен Желязков прекъсна днешното заседание заради липса на кворум. Пред прокуратурата са се събрали и множество кметове от партията.

"Ние имаме ясно оформено мнозинство, което е готово да подкрепи съдебна реформа. Всичко това, което се случва, е опит това мнозинство да бъде намалено, да бъде превърнато в малцинство", заяви Томислав Дончев и добави, че това не трябва да се позволява. Той подчерта, че от една страна ще показват подкрепата си към Бойко Борисов, от друга страна несъгласието си от всичко, което се случва в парламента, извън парламента. "В крайно сметка политиците са граждани, граждани с повишена мощност", отбеляза Дончев.


Вежди Рашидов подчерта, че лидерът на ГЕРБ е невинен. "От това, което знам за него, той е един човек, който заслужава похвали, затова, че е успешен, опитен, кадърен и е направил много", заяви той и посочи, че така не се прави в държавата.

„Да демонстрираме решителност против опитите на някои институции да се мешат в работата на НС. Имаме ясно оформено мнозинство, което е готово да подкрепи съдебна реформа. Всичко това, което се случва, е опит това мнозинство да бъде превърнато в малцинство. Това не трябва да се позволява. В крайна сметка политиците са граждани с повишена мощност”, каза Томислав Дончев.


"Тук сме, за да подкрепим лидера си. Не разбираме защо, за бога, за пореден път се претоплят очевидни спекулации и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум в системата, точно в момент, в който се прави правителство и се подготвя много сериозна правосъдна реформа. За нас това са индикации, и то в един и същи ден, в един и същи час Бойко Борисов е викан на две различни места", заяви Даниел Митов. Той уточни, че не знае кой вика лидера на ГЕРБ на разпит, единственото нещо, което знаят, е, че това са опити да се осуетят съдебната реформа и конституционните промени, които се обсъждат. Според Митов това е и опит да се осуети съставянето на кабинет, като добави, че очевидно има сила, които искат това.

Той допълни, че няма никаква представа по кой от двата сигнала Борисов ще даде показания. "Когато излезе ще питаме него", каза Митов и подчерта, че става опит за фалшиви сигнали.


Депутатът от ГЕРБ отбеляза, че самото искане за сваляне на имунитета на Делян Добрев не е внесено в парламента. "Това, и онзи ден казахме, че са очевидно опити да бъдат притискани народни представители, така че да преосмислят евентуално поведението си, свързано с обсъжданата правосъдната реформа, конституционните промени и гласуване на кабинет", категоричен е той.

Митов коментира, че самото присъствие на ПГ на ГЕРБ-СДС е декларация, но ако трябва ще излязат и с официална такава.


"Спойката за създаване на кабинет би трябвало винаги да е адекватната оценка на приоритетите, които съществуват пред обществото, на проблемите и начина, по който те трябва да бъдат решавани", категоричен е той./БГНЕС