Депутати питат енергийния министър за цената на тока

С изслушване на служебния министър на енергетика Андрей Живков ще започне пленарното заседание на депутатите в петък, предаде репортер на БГНЕС.

Андрей Живков

От парламентарната трибуна министър Живков ще трябва да даде информация по няколко теми. Първата е актуалното икономическо състояние на оператора на националната газопреносна мрежа „Булгартрансгаз” и предприетите действия от страна на енергийното министерство за възстановяване на липсващите документи, както и за съхраняване на наличната документация, свързана с проекта „Балкански поток“. След това той ще трябва да обясни пред депутатите действията на ръководеното от него ведомство за овладяване на ликвидната криза на Българската независима електроенергийна борса в периода 2-4 август 2021 година и възстановяване на цената на търгуваната електроенергия на нива от преди този период.

Заседанието ще продължи с редовния петъчен парламентарен контрол, на който участие ще вземат премиерът, един от вицепремиерите и единадесет министри от служебното правителство.

Първи на трибуната ще се качи министър-председателят Стефан Янев, от когото депутати искат да получат актуална информация за това как се справя страната ни при овладяването на горските пожари.

Действия на МВР за провеждане на честни избори и противодействие на купения и корпоративен вот; дипломата и юридическата правоспособност на главния прокурор Иван Гешев; Разпити на учители в София област – с това са свързани въпросите, адресирани към вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

Дали ще отпаднат екостикерите за автомобилите – на този въпрос депутати ще търсят отговор от министъра на транспорта Георги Тодоров.

Министърът на енергетиката Кирил Петков ще говори по темите, свързани с ремонта на язовири, състоянието на ББР, работата на ВМЗ-Сопот, както и преодоляването на икономическите последици от коронавируса.

На един въпрос ще отговаря и финансовият министър Асен Василев, който ще трябва да разясни за действията на изпълнителния директор на НАП Румен Спецов при продажба на дялове от компания негова собственост през 2016 г.

Отбранителните способности на България – по тази тема информация ще дава ресорният министър Георги Панайотов.

Депутатски въпроси са адресирани и към здравния министър Стойчо Кацаров. Те са свързани с реализацията на ваксинационния план на България, отменената наредба за хигиенни изисквания, както и работата на болниците в условията на пандемия.

На пет депутатски въпроса за развитие на инфраструктурата в страната ще отговаря регионалният министър Виолета Комитова, а колегата ѝ Николай Денков, който отговаря за образованието, ще трябва да разясни как ще бъдат преодолени дефицитите при електронното обучение.

За работата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ депутатите чакат информация от министъра на културата Велислав Минеков, а на няколко въпроса за околната среда ще отговаря екоминистърът Асен Личев.

За заразени със Salmonella Braenderup пъпеши, внос от Германия, отговор ще даде земеделският министър Христо Бозуков.

Парламентарният контрол ще завърши отново с енергийния министър Андрей Живков, който ще отговаря на два въпроса, свързани с либерализацията на пазара на електрическа енергия на едро и забавяне на изграждането на газовата връзка с Гърция. /БГНЕС