Депутати поискаха отлагане на Закона за социалните услуги с 6 месеца, други - отпадане 

Парламентът обсъжда отлагане с 6 месеца влизането в сила на Закона за социалните услуги, предаде репортер на БГНЕС.

Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Основната му цел е да подобри качеството на предлаганите социални услуги.

По време на дебата народният представител Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че законът е подложен на целенасочена атака и критики от страна на граждански организации. Управляващата партия настоява да се отложи законът с половин година, за да се проведат допълнителни дискусии с организациите и НПО-та.

От БСП и „Обединени патриоти“ обявиха, че ще гласуват за отлагане с половин година. „Воля“ настоява за отлагане с година, „Атака“ – да отпадне напълно и да се изработи нов, а ДПС не подкрепи нито един от проектите.

Светлана Ангелова заяви още, че в общественото пространство редица сдружения не интерпретират текстовете правилно, с което създават допълнително напрежение. Депутатът уточни, че законът не касае единствено децата, тъй като за тази цел си има отделен закон и отново подчерта, че с него не се цели да се отнемат деца от родителите.

Кристиян Вигенин от БСП заяви, че истинската причина е липсата на готовност от страна на социалното министерство с необходимата законодателна рамка. “Настояваме за стриктни правила по отношение на доставчиците на услуги. БСП ще участва в дебата“, заяви депутатът и допълни, че заради някои текстове смятат да сезират Конституционния съд.

Хасан Адемов заяви, че ДПС няма да подкрепи нито един от проектите. „Тази дискусия е натоварена с изключителен емоционален заряд.

Според Десислав Чуколов от „Атака“, в този вид законът легализира влизането на частния сектор в социалната сфера и се дава на НПО-та да изземват държавни функции.

Министерство на труда и социалната политика подкрепи отлагането. Според ресорния министър Деница Сачева текстовете имат нужда от обяснения.

От следващата година в страната започва провеждането на шест регионални дискусии, както и срещи с протестиращи родители, неправителствени организации, както и с граждани, в които да се разясни законът и да се разсеят ширещите се от месеци наред страхове, че деца ще бъдат отнемани без съдебно решение. /БГНЕС