Депутатите дебатират по промените в закона за МВР, внесени от ГЕРБ и ДПС

Народното събрание дебатира на първо четене промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, с които се иска увеличаване на капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове, предаде репортер на БГНЕС.


Вносители на законопроекта са председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски. Законодателните мерки целят и засилване на охраната на границата. Председателите на двете парламентарни групи внесоха и промени в Закона за администрацията.

"ГЕРБ и ДПС се опитват да забършат зацапаните задни части на вашето правителство. Това е целта на този законопроект. Макар че сме опозиция, ще го подкрепим", каза от парламентарната трибуна Гроздан Караджов от "Има такъв народ". Караджов определи кабинета в оставка на Денков-Габриел като "най-слабото правителство от началото на прехода".

"Да, ние ще подкрепим законопроекта, но това не означава, че проблемът не е създаден от сглобката", каза от парламентарната трибуна и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

В сряда правната комисия подкрепи законопроекта. От МВР подкрепиха предложената мярка, защото с повечето щатни бройки ще намалеят бройките на командировани служители.

По предложение на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС депутатите удължиха времето за законодателна дейност до приемането промените в двата закона. /БГНЕС