Депутатите гласуват оттеглянето на Пламен Николов в четвъртък

Гласуване в парламента по казуса с оттеглянето на кандидат-премиера на „Има такъв народ“ Пламен Николов все пак ще има, решиха на извънредния председателски съвет при Ива Митева, предаде репортер на БГНЕС.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе като първа точка ма заседанието в четвъртък, но на такова няма да бъде подложена кандидатурата на Николов за премиер или предложения от него състав на кабинета, а личното му волеизявление да се оттегли от процедурата.

„Прие се решението, за което практикуващите юристи изразихме становище още сутринта. Трябва да има краен акт на събранието, то трябва да бъде решение и трябва да бъде гласувано. Трябва да стане в зала с дебати и ще стане утре сутринта“, посочи адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. „Актът на президента е краен, стабилен, а оттук нататък топката е при нас. Това е нашият мач и ние няма как да избягаме от отговорността да финализираме процедурата“, допълни още той.

Юристът припомни, че възникналият казус е правен прецедент, тъй като такава ситуация досега не е възникнала и трябва да бъде решен по най-добрия начин, с устойчив правен акт. Той се пошегува, че няма опасност парламентът на направи Пламен Николова „насила премиер“.

„Следва да има задължително акт на НС, за да обективира волята на народните представители в парламентарната република, както и за да може след това да последва хода на конституционната процедура, а президентът да има възможност да издаде втори указ за връчване на втория проучвателен мандат“, потвърди решението Десислава Атанасова от ГЕРБ. „Тази лична воля трябва да бъде зачетена, за да може конституционната процедура да продължи нормално“, каза още Атанасова за оттеглянето на Николов.

Проектът на решение ще бъде подготвен още днес и внесен в разглеждане в пленарната зала.

Десислава Атанасова от ГЕРБ потвърди решението на партията да върне веднага мандата, след като получи проучвателен мандат. Все пак обаче проектокабинет от тяхна страна ще бъде представен начело с Даниел Митов. /БГНЕС