Депутатите избират нов омбудсман

С избор на нов обществен защитник ще започне пленарното заседание на парламента днес, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатът е само един – настоящият омбудсман Диана Ковачев, предложена от парламентарната група на ГЕРБ. Тя вече беше изслушана от Комисията по вероизповеданията и правата на човека миналата седмица и предстои номинацията ѝ да бъде подложена на гласуване в пленарна зала.

До месец септември 2019 г. Ковачева бе заместник-омбудсман, след което зае поста на обществен защитник от Мая Манолова, освободила го предсрочно, за да се включи в надпреварата за кмет на София.

„Годините работа в институцията на омбудсмана ми показаха ясно, че концепцията за работата на омбудсмана може да бъде само рамкова, само посока, защото дневният ред на омбудсмана се определя от гражданите, от хората, а също така и от динамиката на правната и институционалната среда“, заяви кандидатът пред народните представители по време на изслушването си.

Диана Ковачева е юрист с дългогодишен професионален опит. В отделни периоди от време тя е била научен сътрудник в института за правни науки на БАН, министър на правосъдието, заместник-омбудсман и преподавател в Юридическия факултет на УНСС. /БГНЕС