Росен Желязков бе избран за председател на 49-я парламент

Росен Желязков е избран за председател на 49-ото Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

За Росен Желязков гласуваха 230 депутати, от които 136 „за“, нито един против, а 94 се въздържаха. За кандидатурата му гласуваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН.

Преди това народните представители отхвърлиха кандидатурата на Петър Петров от „Възраждане“. Той беше подкрепен от 36 от депутатите, 59 се обявиха „против“, а 139 се въздържаха.

Не е момент за патос и тържество. Всички осъзнаваме отговорността, и в този момент се очаква ние да работим а сигурност, справедливост, стабилност. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда - да създаваме съдържание, и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция. Благодаря на всеки един от вас, и специално на председателя Минчев и на председателя Рашидов за това, че водеха 47-ото и 48-ото НС с достойнство и мъдрост. Благодаря, колеги.

С тези думи Росен Желязков коментира избора си за председател на НС, след което зае председателското място в парламента.

Преди това Асен Василев се обърна Мустафа Карадайъ с думите: „Г-н Карадайъ, съдебната реформа ли руши държавата, или ПВУ, или законът за домашното насилие? Кое от тези три неща руши държавата, много ще се радвам да ми отговорите.“

Даниел Лорер от ПП пък попита Корнелия Нинова: „Предишното Народно събрание наистина го дължим на вас, защото вие се договорихте за председател, само че за разлика от ПП и ДБ, вие не казахте какво сте се разбрали. Всички го разбрахме – това беше хартиената бюлетина.“

Той посочи, че за разлика от БСП, от ПП-ДБ са казали пределно ясно, че ротацията на председател е свързана със законодателни промени.

„Вашият референдум против еврото ще изгони и последните млади българи от тази държава и това ще го дължим само на вас. Браво, браво“, обяви Лорер за референдума на „Възраждане“.

„Когато от вашите редици има санкционирани, всички разговори за спазване на законност са безпредметни“, обърна се Лорер и към ДПС./БГНЕС