Депутатите изслушват и в зала Милков за побоя над Християн Пендиков

В дневния ред на пленарното заседание в четвъртък народните представители ще изслушват служебния министър на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на физическо посегателство над българи и български граждани в РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението Милков да бъде изслушан от всички депутати в пленарната зала бе внесено от Костадин Костадинов. Първоначално изслушването на Милков трябваше да се състои в петък, но депутатите решиха да привикат министъра за изслушване в четвъртък.

БГНЕС припомня, че гражданинът на Република Северна Македония, с българско самосъзнание и секретар на организацията „Цар Борис III“ в гр. Охрид Християн Пендиков, пострада тежко след физическо нападение и побой над него на 19 януари.

Пендиков бе транспортиран с българския правителствен самолет "Фалкон" за лечение във Военномедицинска академия в София, след като бе пребит от Илия Спасески в РСМ. Побойникът е с определена мярка за неотклонение от 30 дни. Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях. От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Той също така е с тежки наранявания по главата.

На 22 януари, неделя, министрите на външните работи на България и Република Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи посетиха пострадалия българин, който е настанен за лечение във Военномедицинска академия (ВМА).

„Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо. Това каза външният министър на РСМ Буяр Османи след срещата с Християн.

Министърът на външните работи Николай Милков съобщи: „Със съпругата ми дойдохме да видим едно момче, което е пострадало заради идеите си. Един мъж с кауза, който я защитава, и като министър съм тук за друго: За да дадем посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. Не може! И България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и на други подобни деяния със строгостта на закона.

Такива инциденти като с Пендиков нямат място в Европа”, категоричен бе той.

На 23 януари българският посланик в Скопие Ангел Ангелов бе извикан за консултации в София, което е ясен дипломатически сигнал, че властите в България не приемат случващото се в РСМ.

Това далеч не е първото престъпление от омраза на етническа основа - палежът на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, атаките срещу сградата на организацията "Цар Борис III“ в Охрид, включително стрелбата с огнестрелно оръжие, са само част от случаите на подобни криминални деяния. /БГНЕС

Тагове: